Lemoniada brazylijska
Chcesz poczuć się jak na karnawale w Rio? Koniecznie wypróbuj nasz przepis! Lemoniada brazylijska to orzeźwiający napój charakterystyczny dla kuchni gorącej Brazylii. Jej sekret? Tkwi w połączeniu mleka z wyrazistą, kwaskowatą limonką. My proponujemy przygotować lemoniadę na bazie ulubionego napoju roślinnego – do tego limonki, woda, miód, kostki lodu – i gotowe. Taki napój będzie idealnym towarzyszem gorących, letnich dni. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
4
|
sztuki limonki
280 g
|
2
|
szklanki wody
500 g
|
5
|
łyżeczek miodu
60 g
|
0,5
|
szklanki napoju roślinnego
125 g
|
3
|
sztuki lodu
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Dokładnie myjemy limonki, aby usunąć brud ze skórki. Odcinamy końcówki każdej limonki, a następnie kroimy je na ćwiartki.
Do blendera dodajemy ćwiartki limonek (wraz ze skórką) oraz zimną wodę.
Następnie dodajemy miód. Mieszamy przez około 15-20 sekund. Nie należy miksować lemoniady zbyt długo, aby uniknąć goryczy ze skórek limonki.
Przelewamy mieszaninę przez sito o drobnych oczkach lub gazę do dużego dzbanka, aby usunąć miąższ i skórki.
Dodajemy napój roślinny.
Mieszamy lemoniadę do całkowitego połączenia składników. Do szklanki dodajemy kostki lodu i zalewamy lemoniadą. Smacznego!