
Lekka sałatka ziemniaczana z warzywami

Kategorie








Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
150 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
50 g
|
miksu sałat
|
2
|
sztuki ziemniaków
140 g
|
0,5
|
sztuki ogórka świeżego
75 g
|
0,5
|
sztuki pomidora
80 g
|
2
|
łyżeczki oliwy
10 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
0,5
|
łyżeczki majeranku
2 g
|
0,5
|
łyżeczki bazylii suszonej
2 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu białego
0,25 g
|
1
|
łyżeczka koperku posiekanego
4 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Obieramy ziemniaki i kroimy na grubsze talarki. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą tak, by przykryła ziemniaki o 2 cm, lekko solimy. Gotujemy na małym ogniu pod częściowym przykryciem przez 10-15 min – do miękkości (sprawdzamy widelcem), odcedzamy i studzimy.
Mięso doprawiamy solą, majerankiem i bazylią wedle uznania. Grillujemy na suchej patelni grillowej lub smażymy beztłuszczowo na patelni z nieprzywierającą powłoką przez 5–10 minut (w zależności od grubości kawałka) z każdej strony, na średnim ogniu, aż mięso będzie w pełni usmażone (po przekrojeniu kolor mięsa powinien być jasny). Odstawiamy na 3 minuty, po czym kroimy w plastry.
Ogórka kroimy w półplasterki, a pomidory w grubszą kostkę lub ósemki. W przypadku gorszej tolerancji obieramy warzywa ze skórki i pozbywamy się gniazd nasiennych.
W dużej misce łączymy ziemniaki, ogórka, pomidory, miks sałat i mięso. Dodajemy oliwę z oliwek, sok z cytryny, posiekany koperek, sól i pieprz do smaku.
Mieszamy delikatnie i podajemy od razu lub po lekkim schłodzeniu.