Kurczak z warzywami w pomarańczowym dipie

Kurczak z warzywami w pomarańczowym dipie

Jeśli szukasz wyjątkowego, a przede wszystkim zdrowego przepisu na obiad lub kolację to zdecydowanie wypróbuj przepis na kurczaka z warzywami w pomarańczowym dipie. Ta odsłona przyrządzenia kurczaka będzie wspaniałą odmianą tradycyjnych posiłków.

15 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 6 ocen)
Kurczak z warzywami w pomarańczowym dipie
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

434 kcal Kalorie
19 g Białko
12 g Tłuszcze
64 g Węglowodany
153 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
100 g
 mięsa z piersi kurczaka
0,5
sztuki czerwonej papryki
85 g
150 g
 brokuła
0,5
sztuki cukinii
100 g
0,5
sztuki cebuli
40 g
4
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
100 g
 ryżu basmati

Składniki na dressing:

0,5
szklanki świeżego soku pomarańczowego
125 g
0,2
szklanki bulionu z kurczaka
55 g
2
ząbki czosnku
12 g
4
łyżeczki startej skórki z pomarańczy
12 g
1
plaster startego imbiru
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

434 kcal Kalorie
19 g Białko
12 g Tłuszcze
64 g Węglowodany
153 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

W misce mieszamy bulion, starty imbir, czosnek oraz skórkę i sok z pomarańczy.

2

Na rozgrzanej oliwie (połowa) smażymy pokrojonego kurczaka.

3

Na pozostałej oliwie w garnku smażymy pokrojone warzywa do miękkości.

4

Do warzyw wlewamy sos pomarańczowy i doprowadzamy do lekkiego wrzenia.

5

Zmniejszamy ogień i przekładamy do garnka usmażonego kurczaka.

6

Mieszamy wszystko i podajemy na ciepło. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.