Kurczak z warzywami w pomarańczowym dipie
Jeśli szukasz wyjątkowego, a przede wszystkim zdrowego przepisu na obiad lub kolację to zdecydowanie wypróbuj przepis na kurczaka z warzywami w pomarańczowym dipie. Ta odsłona przyrządzenia kurczaka będzie wspaniałą odmianą tradycyjnych posiłków.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
434
kcal
Kalorie
19
g
Białko
12
g
Tłuszcze
64
g
Węglowodany
153
mg
Sód
6
g
Błonnik
Składniki
100 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
0,5
|
sztuki czerwonej papryki
85 g
|
150 g
|
brokuła
|
0,5
|
sztuki cukinii
100 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
100 g
|
ryżu basmati
|
Składniki na dressing: |
|
0,5
|
szklanki świeżego soku pomarańczowego
125 g
|
0,2
|
szklanki bulionu z kurczaka
55 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
4
|
łyżeczki startej skórki z pomarańczy
12 g
|
1
|
plaster startego imbiru
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
434
kcal
Kalorie
19
g
Białko
12
g
Tłuszcze
64
g
Węglowodany
153
mg
Sód
6
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1
W misce mieszamy bulion, starty imbir, czosnek oraz skórkę i sok z pomarańczy.
2
Na rozgrzanej oliwie (połowa) smażymy pokrojonego kurczaka.
3
Na pozostałej oliwie w garnku smażymy pokrojone warzywa do miękkości.
4
Do warzyw wlewamy sos pomarańczowy i doprowadzamy do lekkiego wrzenia.
5
Zmniejszamy ogień i przekładamy do garnka usmażonego kurczaka.
6
Mieszamy wszystko i podajemy na ciepło. Smacznego!