
Kurczak z warzywami w pomarańczowym dipie
Jeśli szukasz wyjątkowego, a przede wszystkim zdrowego przepisu na obiad lub kolację to zdecydowanie wypróbuj przepis na kurczaka z warzywami w pomarańczowym dipie. Ta odsłona przyrządzenia kurczaka będzie wspaniałą odmianą tradycyjnych posiłków.

Kategorie











Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
100 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
0,5
|
sztuki czerwonej papryki
85 g
|
150 g
|
brokuła
|
0,5
|
sztuki cukinii
100 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
100 g
|
ryżu basmati
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
Składniki na dressing: |
|
0,5
|
szklanki świeżego soku pomarańczowego
125 g
|
0,2
|
szklanki bulionu warzywnego
55 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
4
|
łyżeczki startej skórki z pomarańczy
12 g
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu produktu. Odcedzamy i odstawiamy.
Paprykę czerwoną kroimy w cienkie paski. Brokuła dzielimy na małe różyczki. Cukinię kroimy w półplasterki średniej grubości (ok. 0,5 cm). Cebulę kroimy w cienkie pióra. Kurczaka kroimy w średnią kostkę (ok. 1,5-2 cm). Mięso oprószamy solą oraz pieprzem według własnego uznania.
Czosnek obieramy i drobno siekamy. Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do miski przekładamy skórkę z pomarańczy, sok pomarańczowy, czosnek oraz imbir, dodajemy bulion warzywny, dokładnie mieszamy, tworząc dressing.
Na dużym ogniu rozgrzewamy połowę oliwy na patelni. Wrzucamy kurczaka i smażymy przez około 6–7 minut, mieszając, aż mięso się zrumieni i będzie usmażone w środku (po przekrojeniu powinno mieć jasny kolor). Odstawiamy na talerz.
Na tej samej patelni rozgrzewamy resztę oliwy. Wrzucamy cebulę, paprykę czerwoną, cukinię oraz brokuła. Smażymy na średnim ogniu bez przykrycia przez około 7–8 minut, aż warzywa lekko zmiękną, ale zachowają jędrność.
Do warzyw wlewamy przygotowany dressing, doprowadzamy na dużym ogniu do lekkiego wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 3–4 minuty.
Po tym czasie dodajemy usmażonego kurczaka, mieszamy i podgrzewamy razem jeszcze przez 2 minuty.
Gotowe danie przekładamy na talerz i podajemy na gorąco z ryżem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.