Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Krupnik z kaszą perłową

Krupnik z kaszą perłową

Lubisz tradycyjną polską kuchnię? Postaw na krupnik z kaszą perłową, czyli przepis na sycącą, rozgrzewającą zupę pełną wartości odżywczych. Obok kaszy jęczmiennej, wśród składników znajdziesz tu także moc warzyw, mięso z kurczaka i aromatyczne przyprawy. Całość dostarcza 24 g białka i 8 g błonnika w porcji, a do tego witamin z grupy B, polifenoli, magnezu i cynku. Taki obiad posmakuje całej rodzinie – również najmłodszym jej członkom. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
70 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
6,40/5
(z 5 ocen)
Krupnik z kaszą perłową
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

401 kcal Kalorie
24 g Białko
8 g Tłuszcze
62 g Węglowodany
776 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
200 g
 udko z kurczaka
1
sztuka kostki rosołowej
10 g
3
sztuki ziela angielskiego
3 g
2
sztuki marchewki
160 g
2
sztuki ziemniaków
140 g
1
sztuka cebuli
80 g
100 g
 kaszy jęczmiennej perłowej
1
łyżeczka kurkumy
2 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

401 kcal Kalorie
24 g Białko
8 g Tłuszcze
62 g Węglowodany
776 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Udka z kurczaka wkładamy do garnka, zalewamy ok. 1 litrem zimnej wody. Dodajemy ziele angielskie oraz pokrojoną na pół cebulę. Doprowadzamy wodę do wrzenia, a następnie gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut, aż mięso zmięknie. Podczas gotowania zbieramy szumowiny, które pojawią się na powierzchni.

2

W tym czasie obieramy marchew i ziemniaki. Marchewkę ścieramy na tarce, natomiast ziemniaki kroimy w grubszą kostkę. Dodajemy warzywa do bulionu i gotujemy przez kolejne 15 minut.

3

Kaszę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, a następnie dodajemy do garnka. Gotujemy zupę na małym ogniu przez około 20-25 minut, aż kasza będzie miękka.

4

Pod koniec gotowania dodajemy kostkę rosołową, mieszając, aż się rozpuści. Doprawiamy krupnik solą, pieprzem i kurkumą do smaku.

5

Zupę podajemy razem z mięsem oddzielonym od kości.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.