Krupnik z kaszą perłową
Lubisz tradycyjną polską kuchnię? Postaw na krupnik z kaszą perłową, czyli przepis na sycącą, rozgrzewającą zupę pełną wartości odżywczych. Obok kaszy jęczmiennej, wśród składników znajdziesz tu także moc warzyw, mięso z kurczaka i aromatyczne przyprawy. Całość dostarcza 24 g białka i 8 g błonnika w porcji, a do tego witamin z grupy B, polifenoli, magnezu i cynku. Taki obiad posmakuje całej rodzinie – również najmłodszym jej członkom. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
udko z kurczaka
|
1
|
sztuka kostki rosołowej
10 g
|
3
|
sztuki ziela angielskiego
3 g
|
2
|
sztuki marchewki
160 g
|
2
|
sztuki ziemniaków
140 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
100 g
|
kaszy jęczmiennej perłowej
|
1
|
łyżeczka kurkumy
2 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Udka z kurczaka wkładamy do garnka, zalewamy ok. 1 litrem zimnej wody. Dodajemy ziele angielskie oraz pokrojoną na pół cebulę. Doprowadzamy wodę do wrzenia, a następnie gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut, aż mięso zmięknie. Podczas gotowania zbieramy szumowiny, które pojawią się na powierzchni.
W tym czasie obieramy marchew i ziemniaki. Marchewkę ścieramy na tarce, natomiast ziemniaki kroimy w grubszą kostkę. Dodajemy warzywa do bulionu i gotujemy przez kolejne 15 minut.
Kaszę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, a następnie dodajemy do garnka. Gotujemy zupę na małym ogniu przez około 20-25 minut, aż kasza będzie miękka.
Pod koniec gotowania dodajemy kostkę rosołową, mieszając, aż się rozpuści. Doprawiamy krupnik solą, pieprzem i kurkumą do smaku.
Zupę podajemy razem z mięsem oddzielonym od kości.