Zupa gulaszowa z pieczarkami i ziemniakami

Zupa gulaszowa z pieczarkami i ziemniakami

Zupa gulaszowa to wspaniałe danie jednogarnkowe. Jest sycąca i pełna smaku. Doskonale rozgrzewa. Sprawdź nasze danie inspirowane kuchnią węgierską!

20 min
Czas przygotowania
95 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Zupa gulaszowa z pieczarkami i ziemniakami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

322 kcal Kalorie
29 g Białko
7 g Tłuszcze
40 g Węglowodany
2212 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
3
łyżeczki oliwy
15 g
1
sztuka cebuli
80 g
2
ząbki czosnku
12 g
400 g
 mięsa z indyka
1
łyżeczka słodkiej papryki
3 g
1
łyżeczka ostrej papryki
3 g
2
łyżeczki tymianku
6 g
2
szklanki bulionu warzywnego
500 g
0,7
opakowania passaty
500 g
20
sztuk pieczarek
400 g
1,5
sztuki papryki czerwonej
260 g
7
sztuk ziemniaków
490 g
1
łyżeczka natki pietruszki
5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

322 kcal Kalorie
29 g Białko
7 g Tłuszcze
40 g Węglowodany
2212 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek drobno siekamy. Pieczarki kroimy w średnie plasterki. Paprykę czerwoną kroimy w dużą kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w średnią kostkę (ok. 1,5–2 cm). Indyka również kroimy w średniej wielkości kostkę.

2

W dużym garnku rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Dodajemy cebulę oraz czosnek. Smażymy bez przykrycia przez ok. 3–4 minuty, aż cebula się zeszkli.

3

Dodajemy indyka. Smażymy bez przykrycia na dużym ogniu przez ok. 5–6 minut, aż indyk się zarumieni.

4

Dodajemy słodką paprykę, ostrą paprykę oraz tymianek suszony wedle uznania. Mieszamy i smażymy jeszcze ok. 1 minutę.

5

Wlewamy bulion warzywny. Zwiększamy ogień i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień do małego i gotujemy pod częściowym przykryciem przez 5 minut.

6

Dodajemy passatę pomidorową. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Gotujemy na małym ogniu pod częściowym przykryciem przez kolejne 5 minut.

7

Dodajemy pieczarki, paprykę czerwoną oraz ziemniaki, mieszamy. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 45–60 minut, aż ziemniaki będą miękkie (sprawdzamy nakłuwając widelcem).

8

Jeśli zupa jest za gęsta, dolewamy odrobinę gorącej wody. Jeśli zupa jest zbyt rzadka, zwiększamy moc palnika i gotujemy przez kilka minut bez przykrycia, aby odparować nadmiar płynu.

9

Gotową zupę przekładamy do talerza. Opcjonalnie posypujemy natką pietruszki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera