
Zupa gulaszowa z pieczarkami i ziemniakami
Zupa gulaszowa to wspaniałe danie jednogarnkowe. Jest sycąca i pełna smaku. Doskonale rozgrzewa. Sprawdź nasze danie inspirowane kuchnią węgierską!

Kategorie








Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
3
|
łyżeczki oliwy
15 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
400 g
|
mięsa z indyka
|
1
|
łyżeczka słodkiej papryki
3 g
|
1
|
łyżeczka ostrej papryki
3 g
|
2
|
łyżeczki tymianku
6 g
|
2
|
szklanki bulionu warzywnego
500 g
|
0,7
|
opakowania passaty
500 g
|
20
|
sztuk pieczarek
400 g
|
1,5
|
sztuki papryki czerwonej
260 g
|
7
|
sztuk ziemniaków
490 g
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek drobno siekamy. Pieczarki kroimy w średnie plasterki. Paprykę czerwoną kroimy w dużą kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w średnią kostkę (ok. 1,5–2 cm). Indyka również kroimy w średniej wielkości kostkę.
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Dodajemy cebulę oraz czosnek. Smażymy bez przykrycia przez ok. 3–4 minuty, aż cebula się zeszkli.
Dodajemy indyka. Smażymy bez przykrycia na dużym ogniu przez ok. 5–6 minut, aż indyk się zarumieni.
Dodajemy słodką paprykę, ostrą paprykę oraz tymianek suszony wedle uznania. Mieszamy i smażymy jeszcze ok. 1 minutę.
Wlewamy bulion warzywny. Zwiększamy ogień i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień do małego i gotujemy pod częściowym przykryciem przez 5 minut.
Dodajemy passatę pomidorową. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Gotujemy na małym ogniu pod częściowym przykryciem przez kolejne 5 minut.
Dodajemy pieczarki, paprykę czerwoną oraz ziemniaki, mieszamy. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 45–60 minut, aż ziemniaki będą miękkie (sprawdzamy nakłuwając widelcem).
Jeśli zupa jest za gęsta, dolewamy odrobinę gorącej wody. Jeśli zupa jest zbyt rzadka, zwiększamy moc palnika i gotujemy przez kilka minut bez przykrycia, aby odparować nadmiar płynu.
Gotową zupę przekładamy do talerza. Opcjonalnie posypujemy natką pietruszki.