Zupa gulaszowa z pieczarkami i ziemniakami

Zupa gulaszowa z pieczarkami i ziemniakami

Zupa gulaszowa to wspaniałe danie jednogarnkowe. Jest sycąca i pełna smaku. Doskonale rozgrzewa. Sprawdź nasze danie inspirowane kuchnią węgierską!

20 min
Czas przygotowania
50 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,56/5
(z 54 ocen)
Zupa gulaszowa z pieczarkami i ziemniakami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

322 kcal Kalorie
29 g Białko
7 g Tłuszcze
40 g Węglowodany
2212 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
3
łyżeczki oliwy
15 g
1
sztuka cebuli
80 g
2
ząbki czosnku
12 g
400 g
 mięsa z indyka
1
łyżeczka słodkiej papryki
3 g
1
łyżeczka ostrej papryki
3 g
2
łyżeczki tymianku
6 g
2
szklanki bulionu warzywnego
500 g
0,7
opakowania passaty
500 g
20
sztuk pieczarek
400 g
1,5
sztuki papryki czerwonej
260 g
7
sztuk ziemniaków
490 g
1
łyżeczka natki pietruszki
5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

322 kcal Kalorie
29 g Białko
7 g Tłuszcze
40 g Węglowodany
2212 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Zupa gulaszowa jest świetną propozycją dania jednogarnkowego, którego przygotowanie zacznij od umycia i obrania cebuli oraz czosnku. Oba warzywa posiekaj drobno.

2

Czy u Ciebie w domu była gotowana zupa gulaszowa? Przepis babci zawsze jest pełen smaku. Zeszklona cebulka i czosnek nadają mu głębię. Aby je podsmażyć, weź garnek i wlej go niego oliwę. Na rozgrzanej oliwie podsmaż warzywa.

3

Gulaszowa oczywiście może być zarówno w wersji klasycznej, jak i wegetariańskiej, ale my proponujemy delikatniejszą wersję mięsną. Teraz przygotuj mięso z indyka — usuń pozostałe włókna i pokrój na niewielkie kawałki. Następnie włóż do garnka z cebulą i czosnkiem. Podsmażaj mięso na dużej mocy palnika maksymalnie po 5 minut z każdej strony.

4

Aby przepis na zupę gulaszową wyszedł, jak należy, nie zapomnij o przyprawach. Do mięsa dodaj słodką i ostrą paprykę w proszku. Ważny jest również tymianek, dzięki któremu zupa gulaszowa po węgiersku zyska wyjątkowy aromat. Po dodaniu przypraw smaż mięso jeszcze przez chwilę.

5

Do usmażonego mięsa wlej bulion warzywny. Nie ściągaj garnka z palnika. Dalej gotuj, ale ustaw palnik na mniejszą moc. Węgierska zupa gulaszowa musi się dłużej gotować, aby wszystkie przyprawy przeniknęły się wzajemnie.

6

Zupa gulaszowa – przepis prosty jest w wykonaniu, ale wymaga nieco pracy. Gdy mięso z bulionem będzie się gotować, dodaj pomidorową passatę. Dopraw solą oraz pieprzem.

7

Skoro zupa gulaszowa z pieczarkami to muszą być w niej pieczarki. Umyj je w chłodnej, bieżącej wodzie i oczyść. Pokrój w plastry lub większe kawałki. Umyj również czerwoną paprykę oraz ziemniaki. Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój ją w paski. Ziemniaki obierz i pokrój na kawałki średniej wielkości. Pokrojone warzywa wrzuć do zupy. Zamieszaj i gotuj mniej więcej przez godzinę, do momentu, aż ziemniaki staną się miękkie.

8

Wymyj natkę pietruszki, osusz i posiekaj. Zupa gulaszowa z ziemniakami zyska apetyczny wygląd.

9

Przygotuj miseczki, a za chwilę zachwyci Cię najlepsza zupa gulaszowa. Gorącą zupę przelej do nich. Posyp natką pietruszki. Przyjemnego posiłku!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.