Krokiety ziemniaczane
Szukasz pomysłu na imprezową przekąskę, która zachwyci zaproszonych gości? Postaw na nasz przepis – czyli krokiety ziemniaczane. Ta podana na gorąco przekąska to nic innego jak farsz z delikatnych ziemniaków z wyrazistym parmezanem, szczypiorkiem i jajkiem podany w chrupiącej mącznej panierce. Krokiety najlepiej smakują w duecie z sosem na bazie majonezu, ketchupu i czosnku. Koniecznie wypróbuj – smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
7
|
sztuk ziemniaków
490 g
|
4
|
łyżki parmezanu
40 g
|
3
|
sztuki jajek
168 g
|
12,5
|
łyżki mąki owsianej pełnoziarnistej
150 g
|
6
|
łyżeczek szczypiorku
30 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
2
|
szczypty pieprzu
0,5 g
|
Sos: |
|
3
|
łyżeczki majonezu
30 g
|
0,3
|
opakowania jogurtu naturalnego
100 g
|
1,5
|
łyżki ketchupu
30 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy, przekrajamy na połówki i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą do 2 cm ponad wysokość ziemniaków i gotujemy do miękkości przez ok. 25-30 minut (czas liczony od zagotowania wody). Ugotowane ziemniaki odlewamy i tłuczemy. Pozostawiamy do przestygnięcia.
Ser ścieramy na tarce. Szczypiorek drobno siekamy. Następnie dodajemy do ziemniaków razem z jajkiem (1 sztuka) i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
W głębokim talerzu rozkłócamy za pomocą widelca pozostałe jajka.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Z powstałej masy ziemniaczanej formujemy kulki, następnie dokładnie obtaczamy je w jajku, a potem w mące. Gotowe krokiety układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Krokiety pieczemy przez ok. 20 minut do zarumienienia. Po ok. 10 minutach pieczenia przekładamy je delikatnie na drugą stronę.
Czosnek przeciskamy przez praskę.
W miseczce mieszamy składniki sosu.
Upieczone krokiety podajemy z sosem.