Kotleciki jajeczne z pieczarkami

Kotleciki jajeczne z pieczarkami to niezwykle proste, a jednocześnie pyszne danie. Ekspresowo łączysz wszystkie składniki, wstawiasz do piekarnika i za chwilę wyjmujesz aromatyczne, sycące danie. I tak, to jest możliwe — nie musisz wcale smażyć kotletów, żeby uzyskać zarumienioną, chrupiącą skórkę. Zobaczysz, że ta wyjdzie obłędna.

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Kotleciki jajeczne z pieczarkami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Low carb Low carb
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

360 kcal Kalorie
23 g Białko
19 g Tłuszcze
26 g Węglowodany
224 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
4
sztuki jajek kurzych
224 g
13
sztuk pieczarek
260 g
5
łyżek płatków owsianych
50 g
4
łyżeczki szczypiorku
20 g
1
sztuka ogórka
150 g
3
łyżki jogurtu naturalnego
60 g
3
łyżeczki koperku
12 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
1
szczypta soli i pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

360 kcal Kalorie
23 g Białko
19 g Tłuszcze
26 g Węglowodany
224 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

3 jajka gotujemy we wrzącej wodzie przez 7-8 minut. Studzimy i obieramy.

2

Pieczarki kroimy w półplastry i smażymy na patelni.

3

Ugotowane jajka ścieramy na tarce. Dodajemy do nich pieczarki, sól, pieprz, posiekany szczypiorek, surowe jajko i 3 łyżki płatków owsianych. Mieszamy na jednolitą masę.

4

Z masy formujemy kotleciki i panierujemy w płatkach owsianych. Kotleciki skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15-20 minut.

5

Ogórka myjemy, obieramy i kroimy. Dodajemy jogurt, posiekany koperek, sól i pieprz.

6

Upieczone kotleciki podajemy z mizerią.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?