Kotleciki jajeczne z ziemniakami i mizerią

Kotleciki jajeczne z ziemniakami i mizerią

Pyszne kotlety można zrobić także bez wykorzystania mięsa. I mogą być one pełne żelaza, cynku, witamin i pełnowartościowego białka – a do tego sycące i wyraziste. Takie właśnie są kotleciki jajeczne z ziemniakami i mizerią. I co najlepsze – do ich przygotowania (łącznie z surówką i ziemniakami!) wystarczy tylko 8 składników. To więc idealna alternatywa dla tych, którzy chcą czasem odetchnąć od mięsa – albo po prostu na co dzień go nie jedzą, a tęsknią za klasycznymi kotletami. Smacznego!

35 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,91/5
(z 22 ocen)
Kotleciki jajeczne z ziemniakami i mizerią
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

401 kcal Kalorie
23 g Białko
13 g Tłuszcze
51 g Węglowodany
424 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
2
sztuki jaja kurzego
112 g
2
łyżki bułki tartej
20 g
2
łyżeczki natki pietruszki
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
2
sztuki ziemniaków
140 g
1
sztuka ogórka
150 g
0,2
opakowania jogurtu naturalnego
60 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

401 kcal Kalorie
23 g Białko
13 g Tłuszcze
51 g Węglowodany
424 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 35 min.
1

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.

2

Jaja gotujemy na twardo w osolonej wodzie przez ok. 7 minut (czas liczony od zagotowania wody).

3

Ugotowane jajka blendujemy razem z bułką tartą oraz przyprawami.

4

Do masy jajecznej dodajemy posiekaną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy.

5

Z gotowej masy formujemy kotleciki i układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Kotleciki pieczemy przez ok. 25 minut.

6

W tym czasie ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości.

7

Ogórka obieramy, kroimy w talarki i mieszamy razem z jogurtem, solą i pieprzem.

8

Gotowe kotleciki podajemy z ziemniakami i mizerią.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.