Krem z buraków i fasoli z pestkami dyni
Chcesz uzupełnić swoją dietę w dużą dawkę roślinnego żelaza? Postaw na krem z buraków i fasoli z pestkami dyni, czyli delikatną zupę idealną (nie tylko) dla wegan! Lekko słodkie składniki (burak i mleczko kokosowe) łączą się tu z wyrazistymi warzywami: fasolą, czosnkiem i cebulą tworząc prawdziwie obłędną całość. Zupa pysznie smakuje podana z podsmażonym tofu, chrupiącymi pestkami dyni i aromatyczną natką pietruszki. I co najlepsze – przepis w porcji dostarcza ok. 14 mg żelaza, do tego mnóstwa polifenoli, wapnia czy magnezu. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki buraka
200 g
|
120 g
|
fasoli białej konserwowej
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
0,5
|
ząbku czosnku
3 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1,5
|
szklanki bulionu warzywnego
375 g
|
0,3
|
opakowania mleczka kokosowego
100 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
0,5
|
opakowania tofu wędzonego
90 g
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki
5 g
|
10 g
|
pestek dyni
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Buraki kroimy w grubszą kostkę. Kupujemy już ugotowane buraki, aby szybciej przygotować danie. Jeśli wybieramy surowe buraki, należy je wcześniej ugotować lub upiec do miękkości. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Fasolę odsączamy na sitku.
W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy na średnim ogniu do zeszklenia (około 3-4 minuty).
Do garnka dodajemy buraki oraz fasolę. Całość zalewamy bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny wedle uznania. Do zupy wlewamy mleczko kokosowe, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut.
Gotową zupę blendujemy na krem. W razie potrzeby dolewamy wody, aby uzyskać preferowaną konsystencję.
Krem przelewamy do miseczki i podajemy z pokrojonym w kostkę tofu. Tofu możemy obsmażyć na suchej, dobrze rozgrzanej patelni do zarumienienia z każdej strony. Danie posypujemy posiekaną natką pietruszki i pestkami dyni.