Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Krem z buraków i fasoli z pestkami dyni

Krem z buraków i fasoli z pestkami dyni

Chcesz uzupełnić swoją dietę w dużą dawkę roślinnego żelaza? Postaw na krem z buraków i fasoli z pestkami dyni, czyli delikatną zupę idealną (nie tylko) dla wegan! Lekko słodkie składniki (burak i mleczko kokosowe) łączą się tu z wyrazistymi warzywami: fasolą, czosnkiem i cebulą tworząc prawdziwie obłędną całość. Zupa pysznie smakuje podana z podsmażonym tofu, chrupiącymi pestkami dyni i aromatyczną natką pietruszki. I co najlepsze – przepis w porcji dostarcza ok. 14 mg żelaza, do tego mnóstwa polifenoli, wapnia czy magnezu. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Krem z buraków i fasoli z pestkami dyni
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

584 kcal Kalorie
31 g Białko
30 g Tłuszcze
46 g Węglowodany
2028 mg Sód
15 g Błonnik

Składniki
2
sztuki buraka
200 g
120 g
 fasoli białej konserwowej
0,5
sztuki cebuli
40 g
0,5
ząbku czosnku
3 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
1,5
szklanki bulionu warzywnego
375 g
0,3
opakowania mleczka kokosowego
100 g
1
łyżka soku z cytryny
6 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
0,5
opakowania tofu wędzonego
90 g
1
łyżeczka natki pietruszki
5 g
10 g
 pestek dyni

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

584 kcal Kalorie
31 g Białko
30 g Tłuszcze
46 g Węglowodany
2028 mg Sód
15 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Buraki kroimy w grubszą kostkę. Kupujemy już ugotowane buraki, aby szybciej przygotować danie. Jeśli wybieramy surowe buraki, należy je wcześniej ugotować lub upiec do miękkości. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Fasolę odsączamy na sitku.

2

W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy na średnim ogniu do zeszklenia (około 3-4 minuty).

3

Do garnka dodajemy buraki oraz fasolę. Całość zalewamy bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny wedle uznania. Do zupy wlewamy mleczko kokosowe, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut.

4

Gotową zupę blendujemy na krem. W razie potrzeby dolewamy wody, aby uzyskać preferowaną konsystencję.

5

Krem przelewamy do miseczki i podajemy z pokrojonym w kostkę tofu. Tofu możemy obsmażyć na suchej, dobrze rozgrzanej patelni do zarumienienia z każdej strony. Danie posypujemy posiekaną natką pietruszki i pestkami dyni.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.