Zupa krem z białych warzyw i ziemniaków z mini klopsikami z indyka

Czy zupa może być pełnowartościowym posiłkiem? Jak najbardziej — a nasza zupa krem z białych warzyw i ziemniaków z mini klopsikami z indyka jest na to dowodem. Jej bazę stanowią delikatne warzywa doprawione gałką muszkatołową, zaś całość nabiera treści dzięki klopsikom z indyczego mięsa. Spróbuj koniecznie!

10 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Zupa krem z białych warzyw i ziemniaków z mini klopsikami z indyka
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

620 kcal Kalorie
39 g Białko
6 g Tłuszcze
105 g Węglowodany
367 mg Sód
25 g Błonnik

Składniki
1
porcja  mięso mielone z indyka
100 g
1
sztuka pietruszki
50 g
0,5
sztuki selera
100 g
1
sztuka pora
140 g
5
sztuk ziemniaków
350 g
2
sztuki cebuli
220 g
4
ząbki czosnku
24 g
2
łyżeczki natki pietruszki
10 g
1
szczypta gałki muszkatołowej
0,25 g
1
szczypta soli
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

620 kcal Kalorie
39 g Białko
6 g Tłuszcze
105 g Węglowodany
367 mg Sód
25 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Przygotowujemy klopsiki z indyka.
Mięso mielone z indyka przyprawiamy solą, pieprzem, uduszoną na patelni cebulą z czosnkiem. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę.

2

Z mięsa formujemy równe kulki. Przygotowane kulki gotujemy we wrzącej wodzie. Po ugotowaniu łowimy, a wodę pozostawiamy do zupy.

3

Przygotowujemy zupę krem z białych warzyw.
Cebulę, czosnek, por kroimy na drobne kawałki i smażymy w rondlu, w którym będziemy przygotowywać zupę.

4

Do podsmażonych wcześniej warzyw dodajemy pokrojone na drobne kawałki: seler, pietruszkę, ziemniaki i całość dusimy razem.

5

Podduszone warzywa zalewamy wodą, w której gotowały się klopsiki i gotujemy, aż do momentu, gdy warzywa będą miękkie.

6

Ugotowane warzywa miksujemy wraz z wywarem, w którym się gotowały i doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i posiekaną natką pietruszki. Jeśli chcemy zabielić zupę możemy dodać mlekoroślinne.

7

Do zmiksowanej i doprawionej zupy dodajemy klopsiki, a następnie całość zagotowujemy, aby wszystko przeszło swoim smakiem.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?