Kotlety z fasoli i tofu z sałatką
Domowe, wegańskie kotlety mogą być pyszne i naprawdę proste w wykonaniu. Nie wierzysz? Wypróbuj nasz przepis na kotlety z fasoli i tofu z sałatką! Wystarczy zblendować tofu, fasolę czerwoną i dodatki – w tym cebulę, mąkę owsianą i płatki drożdżowe, które nadadzą daniu odpowiedni smak i aromat. Gotowe kotlety pysznie smakują z sałatką polaną z musztardowo-klonowym sosem i dostarczają aż 36 g białka. Smacznego!
        Kategorie
          
          
          
          
          
          
          
          
          
          
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
          Kotlety: | 
          |
| 
           
            240 g 
           
         | 
        
           
               czerwonej fasoli
             
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              opakowania tofu
             
                          
                360 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              sztuka czerwonej cebuli
             
                          
                80 g
               
                       | 
          
| 
           
            3
           
         | 
        
           
              łyżki mąki owsianej
             
                          
                36 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              ząbki czosnku
             
                          
                12 g
               
                       | 
          
| 
           
            3
           
         | 
        
           
              łyżki płatków drożdżowych
             
                          
                15 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              łyżeczki natki pietruszki
             
                          
                10 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta soli
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta pieprzu
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              łyżeczki papryki wędzonej
             
                          
                1,5 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              łyżeczki kuminu
             
                          
                2,5 g
               
                       | 
          
          Sałatka: | 
          |
| 
           
            100 g 
           
         | 
        
           
               miksu sałat
             
                       | 
          
| 
           
            10
           
         | 
        
           
              sztuk pomidorków koktajlowych
             
                          
                200 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              sztuki cebuli czerwonej
             
                          
                40 g
               
                       | 
          
          Sos: | 
          |
| 
           
            3
           
         | 
        
           
              łyżeczki oliwy
             
                          
                15 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              łyżka soku z cytryny
             
                          
                6 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              łyżeczka musztardy
             
                          
                10 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              łyżeczka syropu klonowego
             
                          
                10 g
               
                       | 
          
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra – dół.
Tofu odsączamy w ręcznik papierowy, fasolę przepłukujemy na sicie.
Cebulę drobno kroimy, przelewamy wrzątkiem na sitku.
Tofu i fasolę blendujemy w blenderze z ostrzem w kształcie litery „S”. Masa może być grudkowata z widocznymi kawałkami tofu lub fasoli.
Dodajemy pozostałe składniki kotletów i zagniatamy masę. Doprawiamy do smaku.
Formujemy kotlety (wcześniej możemy zwilżyć ręce, aby łatwiej się formowały). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut, przewracając na drugą stronę po 10 minutach, aż kotlety będą rumiane.
W misce łączymy sałatę, pokrojone pomidorki i cebulę. W osobnej miseczce łączymy składniki sosu: oliwę, sok z cytryny, musztardę, syrop klonowy, dokładnie mieszamy. Sałatę polewamy sosem.
Kotlety podajemy z sałatką.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.