Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Kotlety mielone z indyka z kaszą jaglaną i surówką

Kotlety mielone z indyka z kaszą jaglaną i surówką

Niedobory pokarmowe? Ich uzupełnianie powinno zacząć się od diety – i przepisów bogatych w witaminy oraz składniki mineralne. Przykład? Nasz przepis na kotlety mielone z indyka z kaszą gryczaną i surówką. Ten prosty, inspirowany tradycyjną kuchnią polską obiad stanowi świetne źródło takich składników odżywczych jak żelazo, witaminy z grupy B, beta-karoten, witamina E czy witamina C. Porcja dostarcza także 29 g białka oraz 5 g błonnika – i smakuje naprawdę pysznie. Koniecznie wypróbuj!

15 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Kotlety mielone z indyka z kaszą jaglaną i surówką
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

478 kcal Kalorie
29 g Białko
19 g Tłuszcze
44 g Węglowodany
766 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
100 g
 kaszy jaglanej

Kotlety:

200 g
 mięsa mielonego z indyka
1
sztuka żółtko jajka
20 g
0,5
sztuki cebuli
40 g
2
łyżeczki natki pietruszki
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
2
łyżeczki sezamu
10 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g

Surówka:

3
sztuki ogórków kiszonych
150 g
1
sztuka marchwi
80 g
2
łyżeczki natki pietruszki
10 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
0,5
łyżki soku z cytryny
3 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

478 kcal Kalorie
29 g Białko
19 g Tłuszcze
44 g Węglowodany
766 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Kotlety:

3

Sezam mielimy, blendujemy lub rozcieramy w moździerzu. Cebulę i natkę pietruszki drobno siekamy.

4

W misce mieszamy: mięso, cebulę, natkę pietruszki, sezam, żółtko. Przyprawiamy solą i pieprzem według uznania.

5

Formujemy niewielkie kotleciki.

6

Smażymy na rozgrzanym oleju, na niewielkiej mocy palnika po 5-6 minut z każdej strony do zarumienienia. W przypadku grubszych kotlecików nacinamy mięso i sprawdzamy, czy nie ma widocznego różowego koloru surowego mięsa, w razie potrzeby wydłużamy czas smażenia o kilka minut.

7

Surówka:

8

Ogórki kroimy w cienkie plasterki, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Natkę pietruszki drobno siekamy.

9

Składniki mieszamy, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

10

Podanie:

11

Na talerzu układamy: kaszę, kotlety i surówkę.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.