Kolorowy ryż z jajkiem
Dobra dieta? Powinna być różnorodna i pełna barw – bo dzięki temu dostarczasz organizmowi mocy składników odżywczych. Przykładem niech będzie nasz przepis na kolorowy ryż z jajkiem, czyli połączenie czerwonej papryki, zielonego groszku, biało-żółtego jajka i ryżu. Całość dostarcza m.in. witaminy C, beta-karotenu, folianów, żelaza czy witaminy B12. Tak przygotowany ryż świetnie sprawdzi się jako domowy obiad albo posiłek zabrany do pracy. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
ryżu basmati
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
1
|
opakowanie groszku konserwowego
240 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
3
|
sztuki jaja kurzego
168 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu produktu.
Paprykę kroimy w kostkę. Groszek dokładnie odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy paprykę i podsmażamy przez ok. 3-5 minuty w zależności od grubości kostki. Następnie dodajemy groszek, całość przesmażamy i mieszamy przez kolejne 2-3 minuty.
Na patelnię dodajemy ugotowany ryż, dokładnie mieszamy. Następnie wbijamy jajka. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Danie smażymy i mieszamy do czasu, aż kawałki jajka się zetną.
Gotowy kolory ryż przekładamy na talerz.