Kolorowa wegetariańska sałatka
Różnorodna, kolorowa dieta to świetny sposób, by uzupełnić dietę w niezbędne składniki odżywcze. Przykład? Nasz przepis – czyli kolorowa wegetariańska sałatka! Zielone warzywa (groszek, szpinak) są tu źródłem folianów i żelaza, za to czerwona papryka dostarcza mega dawki witaminy C i beta-karotenu. Całość uzupełniają pełna wapnia oraz białka mozzarella i ryż, czyli źródło złożonych węglowodanów. Taka, pełna barw sałatka idealnie sprawdzi się jako lunch do pracy albo posiłek dla dziecka do szkoły. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
75 g
|
ryżu
|
2
|
łyżeczki oleju
10 g
|
75 g
|
szpinaku
|
0,5
|
opakowania groszku konserwowego
120 g
|
0,5
|
sztuki mozzarelli
60 g
|
0,5
|
sztuki papryki
85 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Mozzarellę i paprykę kroimy w kostkę. Groszek odcedzamy.
W dużej misce łączymy przestudzony ryż, warzywa, ser i oliwę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.