Kokosowy pudding chia z kakao i daktylami
Głęboki smak kakao połączony ze słodkimi daktylami i kremowym mleczkiem kokosowym – a całość przełamana kwaskowatymi, soczystymi malinami. Brzmi pysznie? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na kokosowy pudding chia z kakao i daktylami! Nie dość, że smakuje obłędnie, to dostarcza także mocy kwasów omega-3, polifenoli i składników mineralnych. Ten prosty posiłek idealnie sprawdzi się jako podwieczorek albo słodkie drugie śniadanie. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
4
|
łyżeczki nasion chia
20 g
|
0,5
|
opakowania mleczka kokosowego
200 g
|
1
|
łyżka kakao
10 g
|
60 g
|
daktyli suszonych
|
1
|
łyżeczka syropu klonowego
10 g
|
2
|
łyżki wiórków kokosowych
12 g
|
10 g
|
migdałów
|
1
|
opakowanie jogurtu skyr
150 g
|
100 g
|
malin
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Do miseczki wsypujemy nasiona chia i wiórki kokosowe, dodajemy mleko kokosowe, skyr, kakao, syrop klonowy oraz pokrojone daktyle. Dokładnie mieszamy, aby całość dobrze się połączyła.
Przykrywamy miskę i wstawiamy do lodówki na całą noc, aby nasiona chia napęczniały i pudding uzyskał kremową konsystencję.
Przed podaniem posypujemy pudding owocami i posiekanymi orzechami.