
Pudding czekoladowy z truskawkami
Pyszny i zdrowy czekoladowy deser w 10 minut? To możliwe — wystarczy, że wypróbujesz nasz przepis na pudding czekoladowy z truskawkami! Nie zawiera on dodatku cukru, jest za to kwintesencją idealnego połączenia smaku truskawek i kakao. Spróbuj, a zakochasz się od pierwszego kęsa!

Kategorie










Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
0,5
|
szklanki mleka roślinnego
120 g
|
70 g
|
truskawek
|
1
|
łyżka ksylitolu
15 g
|
1
|
łyżka kakao
10 g
|
3,5
|
łyżki płatków ryżowych
35 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W małym rondelku umieszczamy mleko roślinne, ksylitol oraz kakao. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając rózgą kuchenną, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą w jednolitą masę.
Do gorącego płynu wsypujemy płatki ryżowe. Gotujemy całość przez około 5-6 minut na małym ogniu, regularnie mieszając, aż płatki zmiękną, a pudding wyraźnie zgęstnieje. Jeśli w trakcie gotowania pudding stanie się zbyt gęsty, stopniowo dolewamy odrobinę gorącej wody (łyżka po łyżce), aż do uzyskania pożądanej, kremowej konsystencji.
Gotowy pudding przekładamy do kielicha blendera i miksujemy przez chwilę na wysokich obrotach. Ten krok można pominąć, jeśli lubimy wyczuwalną teksturę płatków.
Gotowy pudding przekładamy do miseczki, podajemy z owocami.