Kluski leniwe w sosie pomidorowym

Kluski leniwe w sosie pomidorowym

Szukasz pomysłu na wegetariański obiad idealny na lato? Nasz przepis na kluski leniwe w sosie pomidorowym będzie strzałem w dziesiątkę! Rozpływające się w ustach twarogowe kluseczki tworzą tu niepowtarzalnie pyszne połączenie z kwaskowatym sosem pomidorowym i tartym parmezanem. Całość dopełniają jeszcze aromatyczna bazylia i wyrazista papryka ostra – tworząc danie, któremu trudno się oprzeć. Koniecznie wypróbuj!

15 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
1,67/5
(z 6 ocen)
Kluski leniwe w sosie pomidorowym
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

505 kcal Kalorie
36 g Białko
20 g Tłuszcze
49 g Węglowodany
3915 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
150 g
 klusek leniwych

Sos pomidorowy:

0,5
opakowania pomidorów z puszki
200 g
0,5
sztuki cebuli
40 g
1
ząbek czosnku
6 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
0,5
łyżeczki oregano
1,5 g
0,5
łyżeczki bazylii suszonej
2 g
1
łyżeczka erytrolu
5 g
2
szczypty soli
0,5 g
0,5
łyżeczki papryki ostrej suszonej
1,5 g

Do podania:

2
łyżki parmezanu
20 g
0,5
garści bazylii świeżej
1,5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

505 kcal Kalorie
36 g Białko
20 g Tłuszcze
49 g Węglowodany
3915 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Kluski leniwe przygotowujemy według przepisu: https://centrumrespo.pl/przepisy/kluski-leniwe/

2

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę o boku około 5 mm. Czosnek obieramy i drobno siekamy.

3

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i smażymy na małym ogniu przez około 4 minuty, aż stanie się szklista i miękka. Następnie dodajemy czosnek i smażymy jeszcze przez 1 minutę, aż poczujemy wyraźny aromat.

4

Dodajemy pomidory z puszki. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku: solą, erytrolem, oregano, bazylią i ostrą papryką. Gotujemy całość na średnim ogniu przez około 10 minut, aż sos wyraźnie zgęstnieje i zmniejszy objętość o około 1/4. Co jakiś czas mieszamy, aby nie dopuścić do przypalenia.

5

Ugotowane kluski podajemy z gorącym sosem pomidorowym. Na wierzchu posypujemy startym parmezanem i dekorujemy listkami bazylii.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera