
Kluski leniwe w sosie pomidorowym
Szukasz pomysłu na wegetariański obiad idealny na lato? Nasz przepis na kluski leniwe w sosie pomidorowym będzie strzałem w dziesiątkę! Rozpływające się w ustach twarogowe kluseczki tworzą tu niepowtarzalnie pyszne połączenie z kwaskowatym sosem pomidorowym i tartym parmezanem. Całość dopełniają jeszcze aromatyczna bazylia i wyrazista papryka ostra – tworząc danie, któremu trudno się oprzeć. Koniecznie wypróbuj!

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
150 g
|
klusek leniwych
|
Sos pomidorowy: |
|
0,5
|
opakowania pomidorów z puszki
200 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
0,5
|
łyżeczki oregano
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki bazylii suszonej
2 g
|
1
|
łyżeczka erytrolu
5 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki ostrej suszonej
1,5 g
|
Do podania: |
|
2
|
łyżki parmezanu
20 g
|
0,5
|
garści bazylii świeżej
1,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kluski leniwe przygotowujemy według przepisu: https://centrumrespo.pl/przepisy/kluski-leniwe/
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę o boku około 5 mm. Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i smażymy na małym ogniu przez około 4 minuty, aż stanie się szklista i miękka. Następnie dodajemy czosnek i smażymy jeszcze przez 1 minutę, aż poczujemy wyraźny aromat.
Dodajemy pomidory z puszki. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku: solą, erytrolem, oregano, bazylią i ostrą papryką. Gotujemy całość na średnim ogniu przez około 10 minut, aż sos wyraźnie zgęstnieje i zmniejszy objętość o około 1/4. Co jakiś czas mieszamy, aby nie dopuścić do przypalenia.
Ugotowane kluski podajemy z gorącym sosem pomidorowym. Na wierzchu posypujemy startym parmezanem i dekorujemy listkami bazylii.