Leniwe ze śliwkami
Lubisz kluski leniwe? Przygotuj je w jesiennej wersji! Leniwe ze śliwkami to przepis na słodki obiad idealny dla całej rodziny – i pełen składników odżywczych. Obok rozpływających się w ustach twarogowych kluseczków znajdziesz tu soczyste, słodkie śliwki prażone z aromatycznym cynamonem. Na wierzch jogurt naturalny – i gotowe. Taki posiłek posmakuje nawet największym niejadkom. A dodatkowo dostarczy mocy białka, polifenoli, potasu czy wapnia. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
porcje klusek leniwych
212 g
|
3
|
sztuki śliwek
90 g
|
1
|
łyżeczka masła
5 g
|
1
|
łyżeczka cynamonu
4 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
0,5
|
opakowania jogurtu naturalnego
200 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Leniwe przygotowujemy według przepisu: https://centrumrespo.pl/przepisy/kluski-leniwe/
Owoce kroimy na kawałki.
W garnuszku rozgrzewamy masło i dodajemy śliwki. Dodajemy cynamon i erytrol wedle uznania. Całość prażymy na wolnym ogniu do momentu, aż owoce zaczną się rozpadać.
Leniwe podajemy z jogurtem i prażonymi owocami.