Leniwe ze śliwkami

Leniwe ze śliwkami

Lubisz kluski leniwe? Przygotuj je w jesiennej wersji! Leniwe ze śliwkami to przepis na słodki obiad idealny dla całej rodziny – i pełen składników odżywczych. Obok rozpływających się w ustach twarogowych kluseczków znajdziesz tu soczyste, słodkie śliwki prażone z aromatycznym cynamonem. Na wierzch jogurt naturalny – i gotowe. Taki posiłek posmakuje nawet największym niejadkom. A dodatkowo dostarczy mocy białka, polifenoli, potasu czy wapnia. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Leniwe ze śliwkami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

621 kcal Kalorie
42 g Białko
18 g Tłuszcze
75 g Węglowodany
273 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
2
porcje klusek leniwych
212 g
3
sztuki śliwek
90 g
1
łyżeczka masła
5 g
1
łyżeczka cynamonu
4 g
2
łyżeczki erytrolu
10 g
0,5
opakowania jogurtu naturalnego
200 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

621 kcal Kalorie
42 g Białko
18 g Tłuszcze
75 g Węglowodany
273 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Leniwe przygotowujemy według przepisu: https://centrumrespo.pl/przepisy/kluski-leniwe/ ‎

2

Owoce kroimy na kawałki.

3

W garnuszku rozgrzewamy masło i dodajemy śliwki. Dodajemy cynamon i erytrol wedle uznania. Całość prażymy na wolnym ogniu do momentu, aż owoce zaczną się rozpadać.

4

Leniwe podajemy z jogurtem i prażonymi owocami.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.