Kluski leniwe z musem truskawkowym

Nie umiesz żyć bez słodkiego? Po co się ograniczać, danie na słodko to idealne rozwiązanie właśnie na takie zachciewajki. Kluski leniwe z musem truskawkowym zgodnie z nazwą idealnie nadadzą się na leniwe popołudnie, bo nie wymagają dużej ilości pracy. Krótka chwila w kuchni i masz przepyszny posiłek, będący super źródłem pełnowartościowego białka.

15 min
20 min
Poziom trudności: Łatwy
Oceń
(brak ocen)
Kluski leniwe z musem truskawkowym
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Low glycemic index Low glycemic index
Vege Vege
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

385,7 kcal Kalorie
28,0 g Białko
8,7 g Tłuszcze
48,5 g Węglowodany
146,3 mg Sód
5,2 g Błonnik

Składniki
1
opakowanie twarogu półtłustego
250 g
3
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
45 g
5
łyżek mąki pszennej
60 g
1
sztuka jajka
56 g
2
łyżeczki ekstraktu waniliowego
6 g
20
łyżek jogurtu naturalnego
400 g
6
garści truskawek, mogą być mrożone
420 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

385,7 kcal Kalorie
28,0 g Białko
8,7 g Tłuszcze
48,5 g Węglowodany
146,3 mg Sód
5,2 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Truskawki bez szypułek wkładamy do garnka, podlewamy odrobiną wody, dodajemy ksylitol i dusimy, aż się rozgotują i zmiękną.
Tak przygotowane truskawki miksujemy, ewentualnie przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek.

2

Składniki ciasta łączymy ze sobą i formujemy wałki, z których odcinamy kluski.

3

Kluski gotujemy w posolonej wodzie do wypłynięcia.

4

Podajemy z jogurtem i musem truskawkowym.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?