Kluski leniwe z musem truskawkowym

Kluski leniwe z musem truskawkowym

Nie umiesz żyć bez słodkiego? Po co się ograniczać, danie na słodko to idealne rozwiązanie właśnie na takie zachciewajki. Kluski leniwe z musem truskawkowym zgodnie z nazwą idealnie nadadzą się na leniwe popołudnie, bo nie wymagają dużej ilości pracy. Krótka chwila w kuchni i masz przepyszny posiłek, będący super źródłem pełnowartościowego białka.

15 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,74/5
(z 70 ocen)
Kluski leniwe z musem truskawkowym
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Low glycemic index Low glycemic index
Vege Vege
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

409 kcal Kalorie
29 g Białko
9 g Tłuszcze
56 g Węglowodany
181 mg Sód
3 g Błonnik

Składniki
4
porcje klusek
424 g

Do podania:

1
opakowanie jogurtu naturalnego
400 g
400 g
 truskawek, mogą być mrożone
1
łyżka ksylitolu
15 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

409 kcal Kalorie
29 g Białko
9 g Tłuszcze
56 g Węglowodany
181 mg Sód
3 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Kluski leniwe przygotowujemy wg przepisu: https://centrumrespo.pl/przepisy/kluski-leniwe/.

2

Truskawki bez szypułek wkładamy do garnka, podlewamy odrobiną wody, dodajemy ksylitol i dusimy, aż się rozgotują i zmiękną.
Tak przygotowane truskawki miksujemy, ewentualnie przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek.

3

Gotowe kluski podajemy z jogurtem i sosem truskawkowym.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.