
Kluski leniwe z musem truskawkowym
Nie umiesz żyć bez słodkiego? Po co się ograniczać, danie na słodko to idealne rozwiązanie właśnie na takie zachciewajki. Kluski leniwe z musem truskawkowym zgodnie z nazwą idealnie nadadzą się na leniwe popołudnie, bo nie wymagają dużej ilości pracy. Krótka chwila w kuchni i masz przepyszny posiłek, będący super źródłem pełnowartościowego białka.

Kategorie




Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
opakowanie twarogu półtłustego
250 g
|
3
|
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
45 g
|
5
|
łyżek mąki pszennej
60 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
2
|
łyżeczki ekstraktu waniliowego
6 g
|
1
|
opakowanie jogurtu naturalnego
400 g
|
400 g
|
truskawek, mogą być mrożone
|
1
|
łyżka ksylitolu
15 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Truskawki bez szypułek wkładamy do garnka, podlewamy odrobiną wody, dodajemy ksylitol i dusimy, aż się rozgotują i zmiękną.
Tak przygotowane truskawki miksujemy, ewentualnie przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek.
Składniki ciasta łączymy ze sobą i formujemy wałki, z których odcinamy kluski.
Kluski gotujemy w posolonej wodzie do wypłynięcia.
Podajemy z jogurtem i musem truskawkowym.
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
