Kluski leniwe z musem z jabłek
Kluski leniwe – smak błogiego dzieciństwa. Lekkostrawne, kremowe i puszyste są idealne na obiad lub kolację w słodkiej wersji. Nasz przepis na kluski leniwe z musem z jabłek to klasyczne połączenie smakowe – jabłko, cynamon i miód, które w całość spaja skyr waniliowy. Danie bogate jest w białko, błonnik pokarmowy i antyoksydanty. Z pewnością nasyci Cię na długo i zaspokoi apetyt na słodszy posiłek. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
porcja klusek leniwych
106 g
|
1
|
sztuka jabłka
150 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
1
|
łyżeczka masła
5 g
|
1
|
opakowanie jogurtu skyr waniliowego
150 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kluski leniwe przygotowujemy zgodnie z przepisem: https://centrumrespo.pl/przepisy/kluski-leniwe/
Owoce obieramy i kroimy w kostkę.
Pokrojone owoce umieszczamy w rondelku, dodajemy miód oraz cynamon. Całość dusimy na średnim ogniu do miękkości, stale mieszając. Gdy owoce są już miękkie, wyłączamy palnik.
Do owoców dodajemy masło i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Następnie całość blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Kluski leniwe układamy na talerzu. Danie podajemy razem z jogurtem i musem owocowym.