
Klopsiki na parze z kuskusem
Mielone indycze mięso, kasza, a do tego rozpływające się w ustach kawałki warzyw? Klopsiki na parze z kuskusem posmakują i dzieciom, i dorosłym. Danie to idealnie sprawdzi się również w diecie lekkostrawnej – jest bowiem naprawdę delikatne i nie drażni układu pokarmowego. Ale co ważne – nie jest też pozbawione smaku, jak to często bywa w przypadku tego rodzaju posiłków. Zawiera bowiem dodatek przypraw, które cudownie komponują się z całością. Koniecznie wypróbuj. Smacznego!

Kategorie






Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
175 g
|
mięsa mielonego z indyka
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
2
|
łyżeczki koperku
8 g
|
0,5
|
łyżeczki majeranku
2 g
|
0,5
|
łyżeczki tymianku
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu białego
0,25 g
|
Dodatki: |
|
60 g
|
kaszy kuskus
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
0,5
|
sztuki cukinii
100 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
1
|
łyżeczka oliwy
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu produktu.
Obieramy marchewki. Marchew do pulpecików ścieramy na drobnych oczkach tarki, natomiast pozostałe kroimy w cienkie plasterki. Cukinię kroimy w cienkie półplasterki o grubości ok. 0,5 cm. Jeśli cukinia ma grubszą skórkę, również obieramy przed krojeniem.
Do miski przekładamy mięso mielone. Dodajemy startą marchewkę, drobno posiekany koperek, suszony majeranek, tymianek, sól i pieprz wedle uznania. Dokładnie mieszamy dłonią lub łyżką, aż masa stanie się jednolita, nie wyrabiamy zbyt długo, aby klopsiki nie stały się twarde.
Zwilżonymi dłońmi formujemy małe klopsiki o średnicy ok. 2-3 cm. Układamy je w parowarze lub na sitku do gotowania na parze wyłożonym papierem do pieczenia z dziurkami. W przypadku użycia sitka zagotowujemy garnek z wodą (tyle by nie dotykała sitka), nad którym umieszamy sitko. Obok klopsików (lub na drugim poziomie) układamy plasterki marchewki i cukinii. Warzywa posypujemy solą i ziołami prowansalskimi wedle uznania.
Gotujemy na parze pod przykryciem, na średnim ogniu, przez 20 minut – do momentu, aż klopsiki będą całkowicie ugotowane w środku (po przekrojeniu pulpecika powinien mieć jasny kolor), a warzywa zmiękną, ale nie będą się rozpadać.
Na talerz wykładamy kaszę, klopsiki i warzywa. Całość polewamy oliwą z oliwek.