Kasza z kurkumą i pomarańczą
Słodkie śniadanie wzmacniające odporność to prawdziwy must-have na jesienno-zimowe dni. Jak je przygotować? W tej roli świetnie sprawdzi się nasz przepis – czyli kasza z kurkumą i pomarańczą. Obok delikatnej kaszy jaglanej znajdziesz tu pełną witaminy C pomarańczę, kurkumę, czyli super źródło antyoksydantów i jogurt – a więc moc probiotyków. Do tego miód, żurawina, pestki dyni i gotowe! Takie śniadanie świetnie Cię nasyci, zaspokoi apetyt na słodkie, a jednocześnie podziała na organizm wzmacniająco i przeciwzapalnie. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
kaszy jaglanej
|
0,5
|
łyżeczki kurkumy
1 g
|
1,5
|
łyżeczki miodu
18 g
|
1
|
opakowanie jogurtu skyr
150 g
|
0,5
|
sztuki pomarańczy
120 g
|
20 g
|
pestek dyni
|
20 g
|
żurawiny
|
2
|
łyżeczki masła
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę gotujemy na wodzie z dodatkiem kurkumy według instrukcji na opakowaniu.
Do ugotowanej kaszy dodajemy masło i miód, dokładnie mieszamy. Kaszę pozostawiamy na kilka minut do przestygnięcia i mieszamy z jogurtem.
Żurawinę siekamy, natomiast pomarańczę kroimy na mniejsze kawałki.
Do kaszy dodajemy żurawinę i pestki dyni, dokładnie mieszamy. Na wierzchu układamy pokrojone owoce.