Kasza perłowa z czerwoną fasolą w sosie meksykańskim

Kasza perłowa z czerwoną fasolą w sosie meksykańskim

Meksykański, pełnowartościowy obiad w wersji bezmięsnej? Kasza perłowa z czerwoną fasolą w sosie meksykańskim sprawdzi się tutaj idealnie! Cukinia, pomidor, czerwona fasola, kasza jęczmienna i przyprawy – proste, ale efektywne połączenie smakowe, które wprawi Cię w egzotyczny nastrój. Danie pełne jest wartości odżywczych – znajdziesz tu błonnik pokarmowy, roślinne białko, likopen, witaminy z grupy B i witaminę C. Taki obiad z pewnością na długo zapewni Ci sytość. Koniecznie wypróbuj nasz przepis, smacznego!

5 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 5 ocen)
Kasza perłowa z czerwoną fasolą w sosie meksykańskim
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

435 kcal Kalorie
13 g Białko
12 g Tłuszcze
71 g Węglowodany
520 mg Sód
13 g Błonnik

Składniki
60 g
 kaszy jęczmiennej perłowej
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
sztuka pomidora
160 g
0,5
sztuki cukinii
100 g
120 g
 fasoli czerwonej konserwowej
2
szczypty soli
0,5 g
2
szczypty pieprzu
0,5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

435 kcal Kalorie
13 g Białko
12 g Tłuszcze
71 g Węglowodany
520 mg Sód
13 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Kaszę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Warzywa kroimy w kostkę. Fasolę odcedzamy.

3

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cukinię i smażymy przez kilka minut do zarumienienia. Następnie dodajemy pomidory i fasolę, podsmażamy jeszcze przez 2-3 minuty.

4

Na koniec dodajemy na patelnię kaszę. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Podsmażamy całość przez ok. 2 minuty. Po tym czasie gotowe danie przekładamy na talerz.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.