Kasza perłowa z czerwoną fasolą w sosie meksykańskim
Meksykański, pełnowartościowy obiad w wersji bezmięsnej? Kasza perłowa z czerwoną fasolą w sosie meksykańskim sprawdzi się tutaj idealnie! Cukinia, pomidor, czerwona fasola, kasza jęczmienna i przyprawy – proste, ale efektywne połączenie smakowe, które wprawi Cię w egzotyczny nastrój. Danie pełne jest wartości odżywczych – znajdziesz tu błonnik pokarmowy, roślinne białko, likopen, witaminy z grupy B i witaminę C. Taki obiad z pewnością na długo zapewni Ci sytość. Koniecznie wypróbuj nasz przepis, smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
60 g
|
kaszy jęczmiennej perłowej
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
0,5
|
sztuki cukinii
100 g
|
120 g
|
fasoli czerwonej konserwowej
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
2
|
szczypty pieprzu
0,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
Warzywa kroimy w kostkę. Fasolę odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cukinię i smażymy przez kilka minut do zarumienienia. Następnie dodajemy pomidory i fasolę, podsmażamy jeszcze przez 2-3 minuty.
Na koniec dodajemy na patelnię kaszę. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Podsmażamy całość przez ok. 2 minuty. Po tym czasie gotowe danie przekładamy na talerz.