Kasza gryczana z burakiem, kozim serem i orzechami
Szukasz przepisu na bezmięsny, pełnowartościowy obiad? Jesteś w dobrym miejscu! Kasza gryczana z burakiem, kozim serem i orzechami to połączenie, które zachwyci nawet wybredne podniebienia. Lekko słodki burak łączy się tu bowiem z wyrazistą fetą i kwaskowatą pomarańczą – a dzieła dopełnia sos miodowo-musztardowy. Taki posiłek dostarcza mocy magnezu, żelaza, wapnia, a także witaminy C. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
kaszy gryczanej
|
1
|
sztuka ugotowanego buraka
100 g
|
75 g
|
rukoli
|
10
|
łyżek sera koziego miękkiego
150 g
|
0,5
|
sztuki pomarańczy
120 g
|
20 g
|
orzechów włoskich
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Dressing: |
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
1,5
|
łyżeczki miodu
18 g
|
1
|
łyżeczka musztardy
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Po ugotowaniu pozostawiamy kaszę do przestygnięcia.
Buraka kroimy w kostkę. Kupujemy już ugotowane buraki, jeśli chcemy skorzystać z surowych, należy je wcześniej samodzielnie ugotować lub upiec do miękkości.
Pomarańczę dzielimy na cząstki i kroimy na kawałki.
W miseczce mieszamy składniki dressingu.
Na talerzu układamy rukolę, kaszę, buraka oraz pomarańczę. Na sałatce kładziemy ser. Całość posypujemy posiekanymi orzechami i polewamy przygotowanym dressingiem.
Danie przed podaniem posypujemy solą i pieprzem wedle uznania.