Kanapki z ricottą i figami

Kanapki z ricottą i figami

Jesień, czyli sezon na dynie, jabłka i… figi! Te fioletowe owoce nie tylko pięknie się prezentują, ale także dostarczają całej mocy korzystnych składników odżywczych. Jakich? Znajdziesz w nich między innymi wapń, potas, witaminę B6, a także przeciwutleniacze: likopen i polifenole. A jeśli nie masz pomysłu na wykorzystanie fig w kuchni, koniecznie wypróbuj nasz przepis na kanapki z ricottą i figami. Kremowy ser ricotta perfekcyjnie komponuje się tu z lekko słodką figą, zaś całość dopełniają miód i chrupiące orzechy. Smacznego!

5 min
Czas przygotowania
5 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Kanapki z ricottą i figami
Kategorie
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Na wynos Na wynos
Szybkie przygotowanie Szybkie przygotowanie
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

599 kcal Kalorie
14 g Białko
20 g Tłuszcze
98 g Węglowodany
481 mg Sód
14 g Błonnik

Składniki
3
kromki chleba żytniego razowego
90 g
3
łyżki ricotty
60 g
3
sztuki figi
180 g
20 g
 orzechów włoskich
1
łyżeczka miodu
12 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

599 kcal Kalorie
14 g Białko
20 g Tłuszcze
98 g Węglowodany
481 mg Sód
14 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Chleb smarujemy ricottą.

2

Nakładamy pokrojone figi, posypujemy posiekanymi orzechami, polewamy miodem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.