Kanapki z ricottą i figami
Jesień, czyli sezon na dynie, jabłka i… figi! Te fioletowe owoce nie tylko pięknie się prezentują, ale także dostarczają całej mocy korzystnych składników odżywczych. Jakich? Znajdziesz w nich między innymi wapń, potas, witaminę B6, a także przeciwutleniacze: likopen i polifenole. A jeśli nie masz pomysłu na wykorzystanie fig w kuchni, koniecznie wypróbuj nasz przepis na kanapki z ricottą i figami. Kremowy ser ricotta perfekcyjnie komponuje się tu z lekko słodką figą, zaś całość dopełniają miód i chrupiące orzechy. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
599
kcal
Kalorie
14
g
Białko
20
g
Tłuszcze
98
g
Węglowodany
481
mg
Sód
14
g
Błonnik
Składniki
3
|
kromki chleba żytniego razowego
90 g
|
3
|
łyżki ricotty
60 g
|
3
|
sztuki figi
180 g
|
20 g
|
orzechów włoskich
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
599
kcal
Kalorie
14
g
Białko
20
g
Tłuszcze
98
g
Węglowodany
481
mg
Sód
14
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1
Chleb smarujemy ricottą.
2
Nakładamy pokrojone figi, posypujemy posiekanymi orzechami, polewamy miodem.