Kanapki z pieczonym tofu
Tofu to moc białka, żelaza oraz wapnia i idealny dodatek do makaronów, zup, a także…kanapek! Dowód? Nasz przepis na kanapki z pieczonym tofu! Ich sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu tofu, które przed upieczeniem należy obtoczyć w mieszance oliwy i przypraw. Dzięki temu kanapki zyskują wyrazisty smak i aromat – a Ty dostarczasz organizmowi solidnej dawki antyoksydantów. Co więcej – ten prosty posiłek idealnie sprawdzi się w diecie lekkostrawnej. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
4
|
kromki chleba pszennego
120 g
|
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
50 g
|
miksu sałat
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
0,2
|
łyżeczki papryki słodkiej
0,5 g
|
0,3
|
łyżeczki kurkumy
0,5 g
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
Sos jogurtowy: |
|
0,1
|
opakowania jogurtu naturalnego
40 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, góra dół.
Z tofu odciskamy nadmiar wody przy użyciu ręcznika papierowego i kroimy na plastry o grubości około 1 cm.
W miseczce mieszamy: oliwę, sól, paprykę słodką, kurkumę i zioła prowansalskie.
Tofu nacieramy marynatą, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 minut, do zezłocenia tofu. Studzimy.
W miseczce przygotowujemy sos. Mieszamy: jogurt, sok z cytryny, sól i pieprz.
Kromki chleba smarujemy jogurtem (pieczywo przed posmarowaniem możemy włożyć na chwilę do gorącego piekarnika, aby było chrupkie), układamy warzywa i tofu. Możemy przykryć drugą kromką chleba lub pozostawić bez składania.