
Kanapki z pastą z pieczonego łososia

Kategorie




Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
3
|
kromki chleba żytniego razowego
90 g
|
150 g
|
łososia świeżego
|
1
|
łyżeczka oliwy
5 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki koperku suszonego
2,5 g
|
0,1
|
opakowania jogurtu naturalnego
40 g
|
0,5
|
sztuki ogórka świeżego
75 g
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (góra-dół lub 160°C z termoobiegiem).
Łososia skrapiamy oliwą, sokiem z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem wedle uznania.
Układamy rybę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 15-20 minut (w zależności od grubości kawałka), aż będzie miękka i będzie się łatwo rozpadać pod widelcem. Odstawiamy do przestudzenia.
Ogórek kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy.
Rozdrabniamy upieczonego łososia widelcem i mieszamy z jogurtem, natką pietruszki oraz ogórkiem. Opcjonalnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku.
Na pieczywie układamy przygotowaną pastę. Można również zjeść pastę osobno do pieczywa.