Kanapki z pastą z fasoli i suszonych pomidorów

Kanapki z pastą z fasoli i suszonych pomidorów

Moc żelaza, magnezu i likopenu – a do tego długa sytość? Przepis na kanapki z pastą z fasoli i suszonych pomidorów poleca się na śniadanie! To świetna opcja dla tych, którzy mają ochotę na coś bardziej oryginalnego – i w 100% wegańskiego. Pasta perfekcyjnie sprawdzi się w połączeniu z pieczywem razowym – i co ważne, możesz ją spokojnie jeść także kolejnego dnia. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
15 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,69/5
(z 42 ocen)
Kanapki z pastą z fasoli i suszonych pomidorów
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

461 kcal Kalorie
23 g Białko
11 g Tłuszcze
64 g Węglowodany
1257 mg Sód
17 g Błonnik

Składniki
200 g
 fasoli białej konserwowej
3
sztuki pomidorów suszonych
60 g
0,5
opakowania tofu naturalnego
90 g
1
ząbek czosnku
6 g
1
łyżka soku z cytryny
6 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
0,5
łyżeczki oregano
1,5 g
4
kromki chleba żytniego razowego
120 g
2
łyżki sosu sojowego
20 g
1
łyżeczka musztardy
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

461 kcal Kalorie
23 g Białko
11 g Tłuszcze
64 g Węglowodany
1257 mg Sód
17 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Suszone pomidory odsączamy z nadmiaru oleju i kroimy na mniejsze kawałki.

2

Tofu kroimy w większą kostkę.

3

Fasolę odsączamy na sitku.

4

Czosnek obieramy i drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę.

5

Do kielicha blendera wrzucamy fasolę, suszone pomidory, tofu, czosnek, sok z cytryny, musztardę i oliwę (może być ta z pomidorów – nada wspaniałego smaku).

6

Dodajemy sól, pieprz, wędzoną paprykę i oregano, 1 łyżeczkę sosu sojowego (drugą dodamy później, jeśli będzie potrzeba).

7

Miksujemy wszystkie składniki na gładką lub lekko grudkowatą pastę, w zależności od preferencji. W trakcie miksowania, jeśli pasta jest zbyt gęsta i blender ma trudności, dodajemy stopniowo po łyżce zimnej wody (lub zalewy z fasoli), aż do uzyskania pożądanej, smarownej konsystencji. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji, próbujemy pastę. Doprawiamy do smaku solą (ostrożnie!), świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz ewentualnie większą ilością sosu sojowego, jeśli smak jest wciąż zbyt mdły.

8

Kromki pieczywa smarujemy przygotowaną pastą.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera