Kanapki z kurczakiem, jajkiem i awokado
Takie kanapki z kurczakiem, jajkiem i awokado przygotujesz w kilka minut, zapewniając sobie pełnowartościowe śniadanie, a zastosowane dodatki sprawią, że danie będzie wyglądało niezwykle kolorowo i apetycznie. Świetny przepis na przemycenie awokado.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
7
|
kromek chleba żytniego razowego
210 g
|
100 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
1
|
sztuka awokado
140 g
|
2
|
sztuki jajek kurzych
112 g
|
20 g
|
rukoli
|
20
|
sztuk pomidorków koktajlowych
200 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka suszonego oregano
3 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (tryb góra-dół).
Mięso przyprawiamy i pieczemy przez ok. 20-25 minut w rękawie do pieczenia (można też usmażyć bez dodatku tłuszczu).
Na pieczywie układamy rukolę i pokrojone pomidorki.
Gotowe mięso rwiemy widelcem na małe kawałki i kładziemy na kanapkach.
Jajka smażymy na rozgrzanej patelni, najlepiej w foremce, aby ich kształt i wielkość nie były większe od kromek i układamy na kanapkach.
Awokado obieramy, kroimy w paseczki i układamy na jajkach.
Całość posypujemy przyprawami. Smacznego!