Kanapki pierogowe

Kanapki pierogowe

Lubisz pierogi? Ten klasyk polskiej kuchni jest uwielbiany zarówno w kraju, jak i za granicą. I nic dziwnego! My mamy jednak przepis dla prawdziwych fanów pierogów – czyli…kanapki pierogowe. W ich składzie znajdziesz to, co znamy z farszu najpopularniejszych w naszym kraju pierogów „ruskich” (lub ukraińskich). Czyli: twaróg, ziemniaki i cebulę. Całość od pierogów różni się tym, że zamiast ciasta zawiera pieczywo. To więc oszczędność czasu (nie trzeba lepić pierogów!) i smak tradycyjnej polskiej kuchni w jednym. Koniecznie wypróbuj!

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Kanapki pierogowe
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

418 kcal Kalorie
29 g Białko
12 g Tłuszcze
51 g Węglowodany
385 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
4
kromki chleba żytniego razowego
120 g
2
sztuki ziemniaków
140 g
1
opakowanie sera twarogowego półtłustego
250 g
1
sztuka cebuli
80 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
4
łyżeczki szczypiorku
20 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

418 kcal Kalorie
29 g Białko
12 g Tłuszcze
51 g Węglowodany
385 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Ziemniaki obieramy i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą tak, aby przykryła ziemniaki, dodajemy szczyptę soli i gotujemy na średnim ogniu przez około 10-15 minut, aż będą miękkie. Sprawdzamy widelcem – jeśli widelec łatwo wchodzi w ziemniaki, to znaczy, że są gotowe. Następnie odlewamy wodę i odstawiamy ziemniaki do wystudzenia.

2

W międzyczasie drobno siekamy cebulę. Na patelnię wlewamy oliwę i rozgrzewamy ją na średnim ogniu. Wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy przez około 3-5 minut, aż się zeszkli i zmięknie. Cebula powinna być lekko złocista, ale nie przypalona.

3

Do dużej miski przekładamy wystudzone ziemniaki i ser twarogowy. Dodajemy usmażoną cebulę. Wszystko dokładnie rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, aż uzyskamy jednolitą masę. Doprawiamy pastę solą i pieprzem. Mieszamy, aby smaki się połączyły.

4

Przygotowujemy chleb. Rozgrzewamy patelnię bez tłuszczu na średnim ogniu lub piekarnik do temperatury 180°C (termoobieg). Kromki chleba podpiekamy przez około 2-3 minuty z każdej strony na patelni, aż będą lekko chrupiące, lub przez 5-7 minut w piekarniku, aż się zarumienią.

5

Na koniec smarujemy podpieczone kromki chleba przygotowaną pastą twarogową. Posypujemy obficie posiekanym szczypiorkiem tuż przed podaniem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera