Kanapka z pieczonym indykiem, hummusem i warzywami
Szukasz pomysłu na smaczne i pełnowartościowe śniadanie? Nasza kanapka z pieczonym indykiem, hummusem i warzywami sprawdzi się idealnie! Zawiera ona nie tylko perfekcyjne połączenie smaków, ale stanowi także istną bombę witamin i składników mineralnych – daj się skusić, a kanapka ta na stałe zagości w Twoim jadłospisie.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
12
|
kromek chleba żytniego razowego
360 g
|
8
|
łyżeczek hummusu
80 g
|
50 g
|
jarmużu
|
1
|
sztuka zielonych oliwek
40 g
|
4
|
łyżki kiełków rzodkiewki
32 g
|
1
|
sztuka plastrów ogórka
150 g
|
1
|
sztuka plastrów pomidora
160 g
|
200 g
|
mięsa z piersi indyka
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
0,5
|
łyżeczki kuminu
2,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Indyka marynujemy w marynacie z sosu sojowego, oliwy, kuminu, pieprzu i przeciśniętego przez praskę czosnku. Mięso marynujemy przez minimum godzinę.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Indyka wraz z marynatą przekładamy do rękawa do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
Na kromkach chleba układamy jarmuż, plastry pomidora i indyka, hummus, oliwki, plastry ogórka i kiełki. Całość przykrywamy drugą kromką chleba. Smacznego!