Kanapka z pesto, pomidorami koktajlowymi i mozzarellą
Kwintesencja Włoch zamknięta w bułce? Przed Tobą kanapka z pesto, pomidorami koktajlowymi i mozzarellą. Chrupiąca grahamka, kremowe pesto, pieczone pomidorki z czosnkiem, kremowa mozzarella i sos balsamiczny to przepis na imponującą kanapkę, której nie powstydziłby się żaden Włoch! Jest niebanalna, a zarazem prosta w przygotowaniu i bogata w błonnik pokarmowy, likopen, wapń, białko oraz antyoksydanty. Idealnie sprawdzi się na letni posiłek. Koniecznie wypróbuj – smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
10
|
sztuk pomidorków koktajlowych
200 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
0,5
|
łyżeczki rozmarynu
1,5 g
|
2
|
sztuki bułek grahamek
140 g
|
4
|
łyżeczki pesto zielonego
20 g
|
20 g
|
miksu sałat
|
1
|
sztuka sera mozzarella
120 g
|
2
|
łyżeczki sosu balsamicznego
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, góra dół.
Pomidorki i czosnek układamy w niewielkim naczyniu do zapiekania. Skrapiamy oliwą i posypujemy rozmarynem.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 40 minut.
Bułki przekrajamy, podpiekamy na suchej patelni grillowej.
Smarujemy pesto, układamy kawałki sałaty i plastry mozzarelli oraz upieczone pomidorki. Skrapiamy sosem balsamicznym i przykrywamy drugą połową bułki. Smacznego! :)