Kanapka z pesto, pomidorami koktajlowymi i mozzarellą

Kanapka z pesto, pomidorami koktajlowymi i mozzarellą

Kwintesencja Włoch zamknięta w bułce? Przed Tobą kanapka z pesto, pomidorami koktajlowymi i mozzarellą. Chrupiąca grahamka, kremowe pesto, pieczone pomidorki z czosnkiem, kremowa mozzarella i sos balsamiczny to przepis na imponującą kanapkę, której nie powstydziłby się żaden Włoch! Jest niebanalna, a zarazem prosta w przygotowaniu i bogata w błonnik pokarmowy, likopen, wapń, białko oraz antyoksydanty. Idealnie sprawdzi się na letni posiłek. Koniecznie wypróbuj – smacznego!

10 min
Czas przygotowania
50 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Kanapka z pesto, pomidorami koktajlowymi i mozzarellą
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

481 kcal Kalorie
20 g Białko
21 g Tłuszcze
51 g Węglowodany
453 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
10
sztuk pomidorków koktajlowych
200 g
2
ząbki czosnku
12 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
0,5
łyżeczki rozmarynu
1,5 g
2
sztuki bułek grahamek
140 g
4
łyżeczki pesto zielonego
20 g
20 g
 miksu sałat
1
sztuka sera mozzarella
120 g
2
łyżeczki sosu balsamicznego
20 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

481 kcal Kalorie
20 g Białko
21 g Tłuszcze
51 g Węglowodany
453 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C, tryb góra-dół (odpowiednik termoobiegu: 160°C).

2

Pomidorki koktajlowe przekrawamy na połówki, czosnek zostawiamy w łupince. Układamy w małym naczyniu żaroodpornym (ok. 20×15 cm), polewamy oliwą i posypujemy suszonym rozmarynem według własnego uznania.

3

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 40 minut, aż pomidorki koktajlowe zmiękną i lekko się zrumienią, a czosnek będzie miękki.

4

Bułki przekrajamy na pół. Rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową) na średnim ogniu i podpiekamy przekrojone bułki bez tłuszczu, aż lekko się zarumienią.

5

Mozzarellę kroimy w cienkie plastry. Miks sałat myjemy i dokładnie osuszamy.

6

Spody bułek smarujemy pesto, układamy sałatę, ser mozzarellę oraz pomidorki koktajlowe. Czosnek wyciskamy i nakładamy na składniki kanapki.

7

Skrapiamy całość sosem balsamicznym i przykrywamy każdą kanapkę drugą połową bułki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera