
Kanapka z pesto, pomidorami koktajlowymi i mozzarellą
Kwintesencja Włoch zamknięta w bułce? Przed Tobą kanapka z pesto, pomidorami koktajlowymi i mozzarellą. Chrupiąca grahamka, kremowe pesto, pieczone pomidorki z czosnkiem, kremowa mozzarella i sos balsamiczny to przepis na imponującą kanapkę, której nie powstydziłby się żaden Włoch! Jest niebanalna, a zarazem prosta w przygotowaniu i bogata w błonnik pokarmowy, likopen, wapń, białko oraz antyoksydanty. Idealnie sprawdzi się na letni posiłek. Koniecznie wypróbuj – smacznego!

Kategorie



Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
10
|
sztuk pomidorków koktajlowych
200 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
0,5
|
łyżeczki rozmarynu
1,5 g
|
2
|
sztuki bułek grahamek
140 g
|
4
|
łyżeczki pesto zielonego
20 g
|
20 g
|
miksu sałat
|
1
|
sztuka sera mozzarella
120 g
|
2
|
łyżeczki sosu balsamicznego
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C, tryb góra-dół (odpowiednik termoobiegu: 160°C).
Pomidorki koktajlowe przekrawamy na połówki, czosnek zostawiamy w łupince. Układamy w małym naczyniu żaroodpornym (ok. 20×15 cm), polewamy oliwą i posypujemy suszonym rozmarynem według własnego uznania.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 40 minut, aż pomidorki koktajlowe zmiękną i lekko się zrumienią, a czosnek będzie miękki.
Bułki przekrajamy na pół. Rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową) na średnim ogniu i podpiekamy przekrojone bułki bez tłuszczu, aż lekko się zarumienią.
Mozzarellę kroimy w cienkie plastry. Miks sałat myjemy i dokładnie osuszamy.
Spody bułek smarujemy pesto, układamy sałatę, ser mozzarellę oraz pomidorki koktajlowe. Czosnek wyciskamy i nakładamy na składniki kanapki.
Skrapiamy całość sosem balsamicznym i przykrywamy każdą kanapkę drugą połową bułki.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.