Kanapka z pastą z dorsza

Kanapka z pastą z dorsza

Lekkostrawne śniadanie z rybą w roli głównej? Jesteś w dobrym miejscu! Kanapka z pastą z dorsza sprawdzi się idealnie – i dostarczy Ci mocy jodu, witamin z grupy B, selenu i witaminy D. Wystarczy, że gotowanego dorsza wymieszasz z oliwą, jogurtem oraz warzywami i gotowe. Taka pasta świetnie smakuje w połączeniu z pieczywem i listkami sałaty. I co ważne – syci na długo. Koniecznie wypróbuj nasz przepis – smacznego!

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,43/5
(z 7 ocen)
Kanapka z pastą z dorsza
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Na wynos Na wynos
Szybkie przygotowanie Szybkie przygotowanie
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

325 kcal Kalorie
26 g Białko
7 g Tłuszcze
41 g Węglowodany
459 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
4
kromki chleba pszennego
120 g
50 g
 rukoli

Pasta z dorsza:

200 g
 dorsza
0,2
opakowania jogurtu naturalnego
60 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
sztuka marchewki
80 g
1
sztuka ogórka
150 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

325 kcal Kalorie
26 g Białko
7 g Tłuszcze
41 g Węglowodany
459 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Dorsza gotujemy na parze lub w lekko osolonej wodzie przez 8-10 minut, aż ryba będzie biała i miękka.

2

Po ugotowaniu studzimy i rozdrabniamy widelcem na małe kawałki.

3

Marchew i ogórka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach.

4

W misce mieszamy rybę, warzywa, jogurt, oliwę. Przyprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.

5

Kanapki smarujemy pastą, układamy kawałki sałaty. Możemy przykryć drugą kromką chleba lub pozostawić bez składania.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.