Kanapka z pastą z dorsza
Lekkostrawne śniadanie z rybą w roli głównej? Jesteś w dobrym miejscu! Kanapka z pastą z dorsza sprawdzi się idealnie – i dostarczy Ci mocy jodu, witamin z grupy B, selenu i witaminy D. Wystarczy, że gotowanego dorsza wymieszasz z oliwą, jogurtem oraz warzywami i gotowe. Taka pasta świetnie smakuje w połączeniu z pieczywem i listkami sałaty. I co ważne – syci na długo. Koniecznie wypróbuj nasz przepis – smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
4
|
kromki chleba pszennego
120 g
|
50 g
|
rukoli
|
Pasta z dorsza: |
|
200 g
|
dorsza
|
0,2
|
opakowania jogurtu naturalnego
60 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Dorsza gotujemy na parze lub w lekko osolonej wodzie przez 8-10 minut, aż ryba będzie biała i miękka.
Po ugotowaniu studzimy i rozdrabniamy widelcem na małe kawałki.
Marchew i ogórka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach.
W misce mieszamy rybę, warzywa, jogurt, oliwę. Przyprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
Kanapki smarujemy pastą, układamy kawałki sałaty. Możemy przykryć drugą kromką chleba lub pozostawić bez składania.