Kanapka z kurczakiem curry
Masz ochotę na posiłek niczym z modnej kawiarni? Kanapka z kurczakiem curry poleca się na śniadanie (lub kolację)! W głównej roli: aromatyczny kurczak w curry, czyli świetne źródło białka i witaminy B12. Ale to nie koniec pyszności, bo ta kreatywna i prosta kanapka to także wyraziste, zielone pesto, liście rukoli i soczysty ogórek. A wszystko podane na chrupiącym pieczywie żytnim. Koniecznie wypróbuj nasz przepis – smacznego!
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
125 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
łyżeczka przyprawy curry
4 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
25 g
|
rukoli
|
0,5
|
sztuki ogórka
75 g
|
2
|
łyżeczki pesto zielonego
10 g
|
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso kroimy w paski i posypujemy curry, solą oraz pieprzem.
Na patelni grillowej (możemy użyć zwykłej) rozgrzewamy oliwę i podsmażamy kawałki mięsa z każdej strony przez ok. 15 minut. Po tym czasie sprawdzamy, czy mięso jest gotowe. Przecinamy najgrubszy kawałek, jeśli mięso ma nadal różowy kolor, smażymy jeszcze przez chwilę.
Z patelni zdejmujmy kawałki mięsa i podsmażamy pieczywo do zarumienienia.
Podsmażone pieczywo smarujemy pesto, następnie układamy rukolę, kawałki mięsa oraz plasterki ogórka. Składamy kanapkę.