
Kanapka z hummusem i tempehem
Przepis na szybki i pożywny posiłek? Kanapka z hummusem i tempehem będzie strzałem w dziesiątkę! Cały sekret potrawy tkwi w aromatycznej, słodko-słonej marynacie do tempehu na bazie sosu sojowego, syropu klonowego, soku z limonki, wędzonej papryki, czosnku i oliwy. To danie to prawdziwa bomba smaku i wartości odżywczych. Świeże pieczywo, kremowy hummus, plastry pomidora i chrupiący, wyrazisty tempeh – ta kanapka zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia. A do tego bogata jest w roślinne białko, antyoksydanty i błonnik pokarmowy – nie czekaj, koniecznie wypróbuj, smacznego!

Kategorie






Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
4
|
kromki chleba żytniego razowego
120 g
|
5
|
łyżeczek hummusu
50 g
|
2
|
porcje tempehu
200 g
|
25 g
|
szpinaku
|
0,5
|
sztuki pomidora
80 g
|
Marynata do tempehu: |
|
1,5
|
łyżki sosu sojowego
15 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
1
|
łyżeczka syropu klonowego
10 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Tempeh kroimy na cienkie plastry. W misce mieszamy składniki marynaty: sos sojowy, sok z limonki, syrop klonowy, paprykę wędzoną, czosnek w proszku i oliwę. Zanurzamy plastry tempehu w marynacie i odstawiamy na 10–15 minut.
Rozgrzewamy patelnię i smażymy plastry tempehu na średnim ogniu przez 2–3 minuty z każdej strony, aż będą złociste i lekko chrupiące.
Kromki chleba smarujemy hummusem. Na jednej kromce układamy liście szpinaku, plasterki pomidora, podsmażony tempeh. Drugą kromkę możemy ułożyć na wierzchu, tworząc klasyczną kanapkę, lub podać składniki w formie otwartej kanapki, w zależności od preferencji.