
Kanapka z grillowanym tofu i warzywami
Lekkostrawna, sycąca i w 100% wegańska – kanapka z grillowanym tofu i warzywami to przepis na pełnowartościowe śniadanie delikatne dla układu pokarmowego. Znajdziesz tu bowiem grillowane bez tłuszczu tofu, a także warzywa – ogórka, marchewkę i pomidora. Całość dostarcza mocy beta-karotenu, likopenu, a także żelaza i wapnia. I co najważniejsze – jest gotowa w jedyne 20 minut. Smacznego!

Kategorie





Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
0,5
|
sztuki ogórka zielonego
75 g
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
0,5
|
sztuki pomidora
80 g
|
20 g
|
sałaty
|
4
|
kromki chleba pszennego
120 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu białego
0,25 g
|
1
|
łyżeczka ziół prowansalskich
3 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Tofu kroimy na cienkie plastry. Delikatnie oprószamy solą i ziołami prowansalskimi. Grillujemy na suchej patelni po około 3 minuty z każdej strony – aż tofu lekko się zarumieni, ale pozostanie miękkie w środku.
Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie paski (np. wzdłuż obieraczką). Ogórka obieramy, kroimy w cienkie plasterki, pomidora sparzamy i zdejmujemy skórkę, następnie kroimy w cienkie plastry.
Pieczywo lekko opiekamy na suchej patelni przez ok. 2 minuty z każdej strony – do lekkiego zrumienienia, ale bez przesuszenia. Pieczywo skrapiamy oliwą.
Na kromki układamy sałatę, plasterki ogórka, pomidora, tofu i marchewkę.
Przykrywamy drugą kromką, dociskamy i gotowe. Ale jeśli wolisz, zostaw kanapkę w otwartej wersji.