Kanapka z grillowanym tofu
Szukasz pomysłu na wykorzystanie tofu? Nasza kanapka z grillowanym tofu jest właśnie dla Ciebie! Ta oryginalna potrawa zawdzięcza swój niezwykły smak dodatkowi syropu klonowego i oleju sezamowego – spróbuj, a przekonasz się, że chętnie sięgną po nią nawet Ci, którzy na co dzień nie przepadają za tym charakterystycznym, sojowym produktem.
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
2
|
plastry imbiru
10 g
|
1
|
łyżeczka syropu klonowego
10 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
5
|
łyżeczek hummusu
50 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
0,5
|
sztuki ogórka
75 g
|
1
|
łyżka kiełków, np. rzodkiewki
15 g
|
3
|
kromki chleba żytniego
90 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Tofu kroimy w plastry. W miseczce łączymy ze sobą posiekany imbir i czosnek, syrop klonowy, sos sojowy, sok z cytryny i olej. Tofu obtaczamy w marynacie i zostawiamy na minimum 10 minut.
Na patelni grillujemy tofu po 4 minuty z każdej strony.
Kromki pieczywa smarujemy hummusem, układamy kiełki, plastry warzyw oraz tofu.