Kanapka BLT z kurczakiem

Kanapka BLT z kurczakiem

BLT, czyli „bacon, lettuce and tomato” to połączenie, które w kanapkach sprawdza się wprost idealnie. Dobrze o tym wiemy, dlatego kanapka BLT z kurczakiem to nasza propozycja na sycące, pyszne śniadanie. Poza klasycznym trio, czyli wyrazistym bekonem, soczystym pomidorem i chrupiącą sałatą, przepis ten zawiera także delikatne mięso z kurczaka, czyli dodatkowe źródło białka. I to nie koniec – bo prawdziwym smakowym sekretem jest tu sos musztardowo-miodowy, który świetnie komponuje się z warzywami i mięsem. Do tego odrobina kremowego majonezu i gotowe: taka kanapka zniknie z talerza w okamgnieniu. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Kanapka BLT z kurczakiem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

520 kcal Kalorie
32 g Białko
26 g Tłuszcze
43 g Węglowodany
897 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
100 g
 mięsa z piersi kurczaka
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
2
plastry boczku
30 g
2
kromki chleba żytniego razowego
60 g
20 g
 miksu sałat
0,5
sztuki pomidora
80 g
2
łyżeczki majonezu
20 g

Sos miodowo-musztardowy:

1
łyżeczka musztardy
10 g
0,5
łyżeczki miodu
6 g
0,5
łyżki octu balsamicznego
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

520 kcal Kalorie
32 g Białko
26 g Tłuszcze
43 g Węglowodany
897 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Na suchej, rozgrzanej patelni podsmażamy boczek do wytopienia tłuszczu i zarumienienia. Podsmażony boczek odkładamy na talerz, patelnię pozostawiamy do ponownego użycia.

2

Mięso oprószamy przyprawami i smażymy przez ok. 10 minut na patelni, na której smażyliśmy boczek. Po 10 minutach przecinamy mięso i sprawdzamy, czy jest już gotowe.

3

Pieczywo opiekamy w opiekaczu lub podsmażamy na patelni (opcjonalnie).

4

W miseczce mieszamy: musztardę, miód i ocet balsamiczny.

5

Pomidora kroimy na kawałki.

6

Pieczywo smarujemy majonezem, następnie układamy miks sałat, pomidora, kurczaka oraz boczek. Na koniec polewamy sosem miodowo-musztardowym i składamy kanapkę.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.