
Jajko sadzone z kalafiorem i młodymi ziemniakami
Przepis na lekki obiad na lato? Jajko sadzone z kalafiorem i młodymi ziemniakami sprawdzi się idealnie! To proste danie jest świetnym sposobem na przerwę od mięsnych obiadów i posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Co więcej – dostarcza aż 25 g białka i 9 g błonnika w porcji, a także żelaza, potasu czy witaminy C. Koniecznie wypróbuj, smacznego!

Kategorie




Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
3
|
sztuki ziemniaków
210 g
|
200 g
|
kalafiora
|
1,5
|
łyżeczki masła
15 g
|
2
|
łyżki bułki tartej
20 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
2
|
sztuki jajek
112 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka koperku
4 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki dokładnie szorujemy (nie musimy ich obierać) i wkładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą 1 cm ponad ich poziom, solimy i gotujemy na średnim ogniu przez około 15-20 minut, aż będą miękkie. Na około 7-10 minut przed końcem gotowania ziemniaków, do tego samego garnka dodajemy kalafior podzielony na mniejsze różyczki. Gotujemy razem do miękkości warzyw.
W międzyczasie na małej, suchej patelni przygotowujemy posypkę. Na średnim ogniu rozpuszczamy masło. Gdy się rozpuści, dodajemy bułkę tartą. Zmniejszamy ogień do małego i ciągle mieszając, prażymy bułkę, aż uzyska piękny, złocisty kolor i zacznie pachnieć orzechowo. Gotową posypkę od razu zdejmujemy z patelni, aby się nie przypaliła.
Na drugiej, większej patelni rozgrzewamy olej. Gdy tłuszcz będzie gorący, ostrożnie wbijamy na patelnię jajka. Zmniejszamy ogień i smażymy przez 2-3 minuty, aż białko będzie całkowicie ścięte, a żółtko pozostanie płynne. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
Ugotowane ziemniaki i kalafior dokładnie odcedzamy na durszlaku.
Na talerz wykładamy gorące ziemniaki i różyczki kalafiora. Kalafior obficie posypujemy przygotowaną wcześniej bułką tartą z masłem. Obok warzyw układamy jajka sadzone. Całość dekorujemy świeżo posiekanym koperkiem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.