Jajka po turecku
Jajka po wiedeńsku, jajka po benedyktyńsku, a może…jajka po turecku? Jajka w tej wersji są dość mało popularne w naszym kraju – a szkoda, bo smakują naprawdę pysznie! Takie jajka podawane są z jogurtem naturalnym i papryczką chili – dzięki czemu zyskują zupełnie nowe walory smakowe. Chili i jogurt są bowiem nieco jak yin i yang – niby przeciwieństwa, jednak takie, które świetnie się dopełniają. Jajka po turecku warto dodatkowo podać z chrupiącym pieczywem, soczystymi pomidorkami i rukolą. Nie czekaj – koniecznie wypróbuj nasz przepis! Zwłaszcza jeśli jesteś amatorem „jajecznych” śniadań ;).
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki jajek
112 g
|
0,5
|
opakowania jogurtu naturalnego
200 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
1
|
sztuka papryczki chilli
20 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Do podania: |
|
3
|
kromki chleba żytniego razowego
90 g
|
5
|
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
|
50 g
|
rukoli
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Wodę zagotowujemy w garnku, a następnie zmniejszamy ogień, żeby tylko lekko wrzała. Wbijamy jajko do miseczki i delikatnie wlewamy do wody (każde jajko osobno). Gotujemy 3 minuty (na miękko) lub 4-5 minut (ścięte żółtko).
Papryczkę chilli drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Przyprawiamy wędzoną papryką.
Jogurt solimy i wykładamy na talerz.
Na jogurt wykładamy papryczkę i jajka.
Podajemy z pieczywem i warzywami.