
Jaglanka na mleku z malinami i migdałami
Śniadanie z 5 składników? Mówisz i masz! Jaglanka na mleku z malinami i migdałami to przepis na mega prosty, szybki posiłek idealny na początek (albo koniec!) dnia. Nie dość, że kasza jaglana na słodko smakuje absolutnie pysznie, to podana z malinami i migdałami dostarcza mocy żelaza, magnezu, wapnia oraz polifenoli. Koniecznie wypróbuj, smacznego!

Kategorie




Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
50 g
|
kaszy jaglanej
|
1
|
szklanka mleka
250 g
|
70 g
|
malin
|
10 g
|
płatków migdałów
|
2
|
łyżeczki syropu klonowego
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Dokładnie płuczemy kaszę jaglaną pod zimną, bieżącą wodą na sitku. Płuczemy ją, aż woda będzie czysta, co trwa około 1-2 minuty.
Przepłukaną kaszę jaglaną wsypujemy do małego garnka. Zalewamy ją mlekiem. Stawiamy garnek na średnim ogniu i doprowadzamy do zagotowania.
Gdy mleko zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień do małego, przykrywamy garnek częściowo przykrywką (tak, aby para mogła uchodzić) i gotujemy przez około 15 minut, aż kasza wchłonie całe mleko i stanie się miękka. Od czasu do czasu mieszamy, aby kasza nie przywarła do dna (jeżeli kasza wchłonie całe mleko dodajemy stopniowo gorącą wodę, aby kasza się nie przypaliła). Jeśli kasza jest zbyt płynna, zwiększamy moc palnika i gotujemy przez chwilę bez pokrywki do odparowania nadmiaru płynu.
Po ugotowaniu kaszy zdejmujemy garnek z ognia. Przekładamy kaszę do miseczki.
Na wierzchu ugotowanej kaszy układamy świeże maliny. Część malin możemy delikatnie rozgnieść widelcem na kaszy, aby puściły sok.
Posypujemy płatkami migdałów.
Na koniec polewamy wszystko syropem klonowym.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.