Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Harira

Harira

Harira to afrykańska zupa charakterystyczna dla Maroka – i świetny przepis na sycący, rozgrzewający obiad. W jej składzie znajdziesz źródła białka (wołowina, ciecierzyca), makaron, pomidory i aromatyczne przyprawy – m.in. kurkumę, imbir i cynamon. Gotowy posiłek dostarcza mocy polifenoli, żelaza, magnezu, witamin z grupy B i cynku. Koniecznie wypróbuj – smacznego!

10 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,57/5
(z 7 ocen)
Harira
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

611 kcal Kalorie
46 g Białko
16 g Tłuszcze
69 g Węglowodany
2670 mg Sód
20 g Błonnik

Składniki
50 g
 makaronu pełnoziarnistego
120 g
 ciecierzycy konserwowej
125 g
 polędwicy wołowej
0,5
opakowania pomidorów z puszki
200 g
0,5
sztuki cebuli
40 g
1
łodyga selera naciowego
45 g
1
ząbek czosnku
6 g
0,5
łyżeczki kurkumy
1 g
0,5
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
0 g
 papryki ostrej
1
szczypta soli
0,25 g
0,5
plastra imbiru
2,5 g
0,5
łyżeczki cynamonu
2 g
2
łyżeczki erytrolu
10 g
2
łyżeczki natki pietruszki
10 g
1,5
szklanki bulionu warzywnego
375 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

611 kcal Kalorie
46 g Białko
16 g Tłuszcze
69 g Węglowodany
2670 mg Sód
20 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Siekamy cebulę, czosnek oraz seler naciowy. Rozgrzewamy oliwę w dużym garnku i smażymy cebulę do zeszklenia. Dodajemy czosnek oraz seler i smażymy przez 2-3 minuty. Następnie wrzucamy pokrojone w kostkę mięso i smażymy na średnim ogniu, aż równomiernie się zrumieni.

3

Wsypujemy kurkumę, cynamon, posiekany imbir oraz paprykę słodką. Dokładnie mieszamy i smażymy kolejne 2 minuty. Dodajemy pomidory z puszki i mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Redukujemy kwaśny smak pomidorowy erytrolem wedle uznania.

4

Wlewamy bulion do garnka i gotujemy całość na małym ogniu do miękkości mięsa.

5

Odsączamy ciecierzycę konserwową i dodajemy ją do zupy na 10 minut przed końcem gotowania. W razie potrzeby dolewamy wody, aby uzyskać preferowaną konsystencję.

6

Doprawiamy zupę solą oraz papryką ostrą wedle uznania. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy jeszcze 5 minut, aby smaki się połączyły.

7

Gotową zupę podajemy razem z makaronem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.