Harira
Harira to afrykańska zupa charakterystyczna dla Maroka – i świetny przepis na sycący, rozgrzewający obiad. W jej składzie znajdziesz źródła białka (wołowina, ciecierzyca), makaron, pomidory i aromatyczne przyprawy – m.in. kurkumę, imbir i cynamon. Gotowy posiłek dostarcza mocy polifenoli, żelaza, magnezu, witamin z grupy B i cynku. Koniecznie wypróbuj – smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
makaronu pełnoziarnistego
|
120 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
125 g
|
polędwicy wołowej
|
0,5
|
opakowania pomidorów z puszki
200 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
1
|
łodyga selera naciowego
45 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
0,5
|
łyżeczki kurkumy
1 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
|
0 g
|
papryki ostrej
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
0,5
|
plastra imbiru
2,5 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
1,5
|
szklanki bulionu warzywnego
375 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Siekamy cebulę, czosnek oraz seler naciowy. Rozgrzewamy oliwę w dużym garnku i smażymy cebulę do zeszklenia. Dodajemy czosnek oraz seler i smażymy przez 2-3 minuty. Następnie wrzucamy pokrojone w kostkę mięso i smażymy na średnim ogniu, aż równomiernie się zrumieni.
Wsypujemy kurkumę, cynamon, posiekany imbir oraz paprykę słodką. Dokładnie mieszamy i smażymy kolejne 2 minuty. Dodajemy pomidory z puszki i mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Redukujemy kwaśny smak pomidorowy erytrolem wedle uznania.
Wlewamy bulion do garnka i gotujemy całość na małym ogniu do miękkości mięsa.
Odsączamy ciecierzycę konserwową i dodajemy ją do zupy na 10 minut przed końcem gotowania. W razie potrzeby dolewamy wody, aby uzyskać preferowaną konsystencję.
Doprawiamy zupę solą oraz papryką ostrą wedle uznania. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy jeszcze 5 minut, aby smaki się połączyły.
Gotową zupę podajemy razem z makaronem.