Pasztet z fasoli i grzybów
Pasztet bez mięsa? Mówisz i masz! Wypróbuj nasz grzybowy pasztet z fasoli, a przekonasz się, że nawet „kupne” pasztety roślinne nie dorastają mu do pięt. Jego sekret? Jest ich kilka – wystarczy jednak powiedzieć, że w składzie znalazło się soczyste jabłko oraz aromatyczne, korzenne goździki. Efektem jest nietuzinkowy, cudownie pachnący pasztet, perfekcyjny jako dodatek do pieczywa. A to nie koniec jego zalet, bo znajdziesz tu także całą moc witamin i składników mineralnych. Jakich? Chociażby żelaza, magnezu, cynku, miedzy, witaminy E czy witaminy B1. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
|
10
|
łyżeczek oleju
50 g
|
|
0,5
|
porcji podgrzybków mrożonych
50 g
|
|
2
|
sztuki liścia laurowego
2 g
|
|
2
|
sztuki ziela angielskiego
2 g
|
|
0,5
|
łyżeczki goździków
1 g
|
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
|
1
|
łyżeczka tymianku
3 g
|
|
0,5
|
łyżeczki rozmarynu
1,5 g
|
|
1
|
łyżeczka majeranku
4 g
|
|
1
|
sztuka jabłka
150 g
|
|
450 g
|
fasoli białej
|
|
60 g
|
nasion słonecznika
|
|
2
|
łyżeczki musztardy
20 g
|
|
3
|
łyżki sosu sojowego
30 g
|
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Do podania: |
|
|
8
|
kromek chleba żytniego razowego
240 g
|
|
2
|
sztuki ogórka świeżego
300 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, tryb góra – dół.
Nasiona słonecznika zalewamy wrzątkiem (ok 1 szklanka). Po 20 minutach odcedzamy, blendujemy na gładką masę.
Cebulę kroimy, dusimy na oleju. Gdy zmięknie, dodajemy przyprawy i grzyby. Smażymy jeszcze 2 minuty, wyciągamy przyprawy.
Jabłko obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do cebuli. Smażymy, aż będzie się lekko rozpadać.
W dużym naczyniu łączymy fasolę, zawartość patelni, musztardę, sos sojowy i zblendowany słonecznik. Blendujemy na gładką masę, w razie potrzeby dodajemy sól i pieprz.
Pasztet przekładamy do formy 23 x 13 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 40 minut, studzimy przez całą noc.
Podajemy z pieczywem i warzywami.
Pełen białka i sycący pasztet z fasoli
Szukasz idealnego przepisy na wegański smarowaniec? Mamy coś dla Ciebie! To pasztet z fasoli i grzybów, który na stałe zagości w Twojej sekcji ulubionych przepisów. Jest nie tylko przepyszny, ale i łatwy w przygotowaniu. Całość możesz od razu zrobić w większej ilości i tym samym zapewnić sobie świetnie zbilansowany dodatek do kanapek lub warzyw na kilka dni. Przepis idealny? Według nas, zdecydowanie!
Pasztet grzybowy idealny nie tylko na święta
Pasztet z fasoli i grzybów to aromatyczna opcja idealna na święta. Ale nie tylko! Choć ta mieszanka smaków jest wręcz idealna do podania na świątecznym stole, to polecamy wypróbowanie tego przepisu nie tylko we wspomnianym okresie. Jak bowiem wspomnieliśmy, jest to doskonała propozycja na zdrowy dodatek do kanapek, czyli stanowi świetną opcję na wynos, np. do pracowniczego lunchboxa. To, co jesz w pracy, ma przecież ogromny wpływ na sukces diety, a jeśli będziesz sięgać po zbilansowane posiłki, to zmniejszysz ryzyko podjadania.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.