Grzybowy pasztet z fasoli
Pasztet bez mięsa? Mówisz i masz! Wypróbuj nasz grzybowy pasztet z fasoli, a przekonasz się, że nawet „kupne” pasztety roślinne nie dorastają mu do pięt. Jego sekret? Jest ich kilka – wystarczy jednak powiedzieć, że w składzie znalazło się soczyste jabłko oraz aromatyczne, korzenne goździki. Efektem jest nietuzinkowy, cudownie pachnący pasztet, perfekcyjny jako dodatek do pieczywa. A to nie koniec jego zalet, bo znajdziesz tu także całą moc witamin i składników mineralnych. Jakich? Chociażby żelaza, magnezu, cynku, miedzy, witaminy E czy witaminy B1. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
10
|
łyżeczek oleju
50 g
|
0,5
|
porcji podgrzybków mrożonych
50 g
|
2
|
sztuki liścia laurowego
2 g
|
2
|
sztuki ziela angielskiego
2 g
|
0,5
|
łyżeczki goździków
1 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
1
|
łyżeczka tymianku
3 g
|
0,5
|
łyżeczki rozmarynu
1,5 g
|
1
|
łyżeczka majeranku
4 g
|
1
|
sztuka jabłka
150 g
|
450 g
|
fasoli białej
|
60 g
|
nasion słonecznika
|
2
|
łyżeczki musztardy
20 g
|
3
|
łyżki sosu sojowego
30 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Do podania: |
|
8
|
kromek chleba żytniego razowego
240 g
|
2
|
sztuki ogórka świeżego
300 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, tryb góra – dół.
Nasiona słonecznika zalewamy wrzątkiem (ok 1 szklanka). Po 20 minutach odcedzamy, blendujemy na gładką masę.
Cebulę kroimy, dusimy na oleju. Gdy zmięknie, dodajemy przyprawy i grzyby. Smażymy jeszcze 2 minuty, wyciągamy przyprawy.
Jabłko obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do cebuli. Smażymy, aż będzie się lekko rozpadać.
W dużym naczyniu łączymy fasolę, zawartość patelni, musztardę, sos sojowy i zblendowany słonecznik. Blendujemy na gładką masę, w razie potrzeby dodajemy sól i pieprz.
Pasztet przekładamy do formy 23 x 13 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 40 minut, studzimy przez całą noc.
Podajemy z pieczywem i warzywami.