Grzybowy pasztet z fasoli

Grzybowy pasztet z fasoli

Pasztet bez mięsa? Mówisz i masz! Wypróbuj nasz grzybowy pasztet z fasoli, a przekonasz się, że nawet „kupne” pasztety roślinne nie dorastają mu do pięt. Jego sekret? Jest ich kilka – wystarczy jednak powiedzieć, że w składzie znalazło się soczyste jabłko oraz aromatyczne, korzenne goździki. Efektem jest nietuzinkowy, cudownie pachnący pasztet, perfekcyjny jako dodatek do pieczywa. A to nie koniec jego zalet, bo znajdziesz tu także całą moc witamin i składników mineralnych. Jakich? Chociażby żelaza, magnezu, cynku, miedzy, witaminy E czy witaminy B1. Smacznego!

20 min
Czas przygotowania
60 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,60/5
(z 5 ocen)
Grzybowy pasztet z fasoli
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

512 kcal Kalorie
19 g Białko
22 g Tłuszcze
60 g Węglowodany
1145 mg Sód
18 g Błonnik

Składniki
1
sztuka cebuli
80 g
10
łyżeczek oleju
50 g
0,5
porcji podgrzybków mrożonych
50 g
2
sztuki liścia laurowego
2 g
2
sztuki ziela angielskiego
2 g
0,5
łyżeczki goździków
1 g
1
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
1
łyżeczka tymianku
3 g
0,5
łyżeczki rozmarynu
1,5 g
1
łyżeczka majeranku
4 g
1
sztuka jabłka
150 g
450 g
 fasoli białej
60 g
 nasion słonecznika
2
łyżeczki musztardy
20 g
3
łyżki sosu sojowego
30 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Do podania:

8
kromek chleba żytniego razowego
240 g
2
sztuki ogórka świeżego
300 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

512 kcal Kalorie
19 g Białko
22 g Tłuszcze
60 g Węglowodany
1145 mg Sód
18 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, tryb góra – dół.

2

Nasiona słonecznika zalewamy wrzątkiem (ok 1 szklanka). Po 20 minutach odcedzamy, blendujemy na gładką masę.

3

Cebulę kroimy, dusimy na oleju. Gdy zmięknie, dodajemy przyprawy i grzyby. Smażymy jeszcze 2 minuty, wyciągamy przyprawy.

4

Jabłko obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do cebuli. Smażymy, aż będzie się lekko rozpadać.

5

W dużym naczyniu łączymy fasolę, zawartość patelni, musztardę, sos sojowy i zblendowany słonecznik. Blendujemy na gładką masę, w razie potrzeby dodajemy sól i pieprz.

6

Pasztet przekładamy do formy 23 x 13 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 40 minut, studzimy przez całą noc.

7

Podajemy z pieczywem i warzywami.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.