Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .*
Sprawdź ofertę.
Pasztet z fasoli

Pasztet z fasoli

Szukasz roślinnej alternatywy do tradycyjnego pasztetu? Świetnie trafiłaś! Nasz pasztet z fasoli spisze się idealnie od święta i na co dzień, ponieważ ma ogrom białka i składników odżywczych. Sprawdź!

20 min
Czas przygotowania
70 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,52/5
(z 46 ocen)
Pasztet z fasoli
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

1465 kcal Kalorie
59 g Białko
67 g Tłuszcze
152 g Węglowodany
4303 mg Sód
58 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
480 g
 fasoli białej konserwowej
6
łyżek bułki tartej
60 g
12
łyżeczek oleju rzepakowego
60 g
1
sztuka pietruszka
50 g
1
sztuka marchewka
45 g
0,5
sztuki selera
100 g
1
sztuka cebuli
110 g
1
sztuka pora
140 g
3
ząbki czosnku
18 g
1
łyżeczka lubczyku
3 g
1
łyżeczka tymianku
3 g
2
sztuki liście laurowe
2 g
2
sztuki ziela angielskiego
2 g
1
łyżeczka majeranku
4 g
4
łyżki sosu sojowego
40 g
1
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

1465 kcal Kalorie
59 g Białko
67 g Tłuszcze
152 g Węglowodany
4303 mg Sód
58 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, tryb góra-dół.

2

Cebulę i pora siekamy. Smażymy na oleju z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego przez 5 minut.

3

Resztę warzyw obieramy i ścieramy na tarce. Czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa i resztę przypraw dodajemy do cebuli i pora. Dusimy przez 15 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.

4

Do warzyw dodajemy fasolę, sos sojowy, bułkę tartą. Blendujemy dokładnie. Doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie sosem sojowym.

5

Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

6

Pieczemy w 190 stopniach ok 45 min. Kroimy po wystudzeniu.

Pasztet z fasoli poleca się nie tylko na diecie roślinnej

Widzisz przepis na pasztet fasoli myślisz - dieta wegetariańska lub wegańska. Jednak w praktyce - nie tylko! Bo strączki to moc nie tylko białka, ale i cennych dla organizmu składników odżywczych. Właśnie dlatego warto włączyć je do zdrowej i zbilansowanej diety. Po to, aby dostarczać sobie białka nie tylko z mięsa i produktów odzwierzęcych, ale właśnie ze strączków. Nasz pyszny pasztet z fasoli jest doskonałym sposobem, aby to zrobić!

Idealny nie tylko do kanapek pasztet fasolowy

Pasztet z fasoli sprawdzi się świetnie nie tylko do kanapek. Polecamy go również jako smarowaniec do warzyw (np. do pasków marchewki), jako dodatek do wrapów i tortilli, a także do jajek. Jak więc widać, można sięgać po niego w wielu różnych wydaniach. Zwłaszcza że ma naprawdę dużo smaku i z pewnością posmakuje również tym osobom, które na co dzień niechętnie sięgają po pasztety roślinne. Zdecydowanie jednak warto je wypróbować. Sprawdź i przekonaj się!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera