Grzanka razowa z chorizo i burratą
Włochy i Hiszpania razem na talerzu? Takie pyszne połączenie to kulinarna podróż dookoła świata dla prawdziwych smakoszy. Brzmi dobrze? Nasz przepis – grzanka razowa z chorizo i burratą poleca się na śniadanie! Rozpływający się w ustach ser łączy się tu z lekko ostrą kiełbasą, chrupiącym pieczywem i świeżą rukolą. Całość jest ekspresowa w wykonaniu i naprawdę pożywna. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
7
|
plastrów chorizo
49 g
|
0,5
|
opakowania burraty
60 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z suszonych pomidorów
5 g
|
25 g
|
rukoli
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
1,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy suchą patelnię na średnim ogniu. Wkładamy na nią plasterki chorizo i smażymy przez 4-5 minut, aż nabiorą złocistego koloru i staną się lekko chrupiące. Co jakiś czas mieszamy, aby równomiernie się podsmażyły. Przekładamy usmażone chorizo na talerz.
Na tej samej patelni kładziemy pieczywo. Podsmażamy grzanki przez 2-3 minuty z każdej strony, aż nabiorą złocistego koloru i staną się chrupiące. W razie potrzeby obracamy je za pomocą szczypiec lub łopatki, aby uniknąć przypalenia.
Zdejmujemy grzanki z patelni i układamy na talerzu. Na każdą z nich kładziemy po kilka plasterków chorizo.
Na środku każdej grzanki umieszczamy kawałek sera.
Całość skrapiamy niewielką ilością oliwy (możemy użyć oliwy z suszonych pomidorów).
Na wierzchu grzanek układamy rukolę.
Posypujemy danie pieprzem i przyprawą z suszonymi pomidorami wedle uznania.