
Gryczanka z bananem i tahini
Lubisz śniadania na słodko, ale owsianka już Ci się znudziła? Gryczanka z bananem i tahini to przepis dla Ciebie! Nie dość, że zamiast płatków owsianych zawiera bardziej wyraziste płatki gryczane, to prawdziwą robotę robią tu dodatki. Czyli kremowe, pełne smaku tahini, miód i banan. A więc połączenie smaków dla prawdziwych koneserów i fanów kuchni Bliskiego Wschodu. Koniecznie wypróbuj!

Kategorie


Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
5
|
łyżek płatków gryczanych
50 g
|
0,6
|
szklanki mleka
150 g
|
3
|
łyżeczki tahini
18 g
|
1
|
opakowanie jogurtu skyr
150 g
|
1
|
sztuka banana
120 g
|
2
|
łyżeczki miodu
24 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Wlewamy do garnka mleko, a następnie wsypujemy płatki gryczane. Całość mieszamy.
Garnek stawiamy na palniku i gotujemy na średniej mocy, bez przykrycia.
Gotujemy przez około 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu, aż płatki zmiękną i wchłoną płyn, a gryczanka nabierze kremowej konsystencji. Jeżeli płatki wchłoną cały płyn i gryczanka jest zbyt gęsta, dolewamy odrobinę wody. Jeżeli jest zbyt rzadka, gotujemy ją jeszcze przez chwilę, aż nadmiar płynu odparuje.
Ugotowaną gryczankę przekładamy do miseczki.
Dodajemy do niej tahini oraz miód i mieszamy, aby składniki się połączyły.
Delikatnie mieszamy gryczankę ze skyrem.
Owoce kroimy na mniejsze kawałki i układamy na gryczance.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.