
Gryczanka na mleku z prażoną brzoskwinią
Magnez, polifenole, beta-karoten, wapń i aż 33 g białka w porcji – gryczanka na mleku z prażoną brzoskwinią poleca się na śniadanie lub kolację! Ten prosty przepis jest prawdziwą bombą wartościowych składników odżywczych, cudownie smakuje i…pięknie pachnie. A wszystko dzięki połączeniu kaszy gryczanej, soczystej brzoskwini i aromatycznego cynamonu. Koniecznie wypróbuj i zakochaj się od pierwszej łyżki. Smacznego!

Kategorie



Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
50 g
|
kaszy gryczanej palonej
|
0,6
|
szklanki mleka
150 g
|
2
|
łyżeczki masła orzechowego
20 g
|
2
|
łyżki odżywki białkowej
20 g
|
2
|
sztuki brzoskwini
180 g
|
3
|
łyżeczki erytrolu
15 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Do małego garnka wsypujemy kaszę gryczaną, zalewamy mlekiem. Gotujemy na małym ogniu pod częściowym przykryciem przez około 15–20 minut, aż kasza będzie miękka i wchłonie większość mleka. Mieszamy od czasu do czasu, szczególnie pod koniec gotowania. Jeśli kasza wchłonie zbyt dużo płynu, dolewany stopniowo gorąca wodę podczas gotowania.
Gdy kasza jest miękka, zdejmujemy garnek z ognia, odstawiamy na 5 minut do lekkiego przestygnięcia, następnie dodajemy masło orzechowe oraz odżywkę białkową. Mieszamy dokładnie do połączenia.
Owoce kroimy na mniejsze kawałki.
Na małej patelni, lub w rondelku prażymy brzoskwinię z erytrolem i cynamonem. Prażymy na średnim ogniu przez 3–5 minut bez przykrycia, aż owoce zmiękną i puszczą trochę soku. Ilość erytrolu dostosowujemy do własnych preferencji.
Gryczankę przekładamy do miski i układamy na niej prażoną brzoskwinię wraz z sokiem z patelni. Podajemy od razu na ciepło.