
Gnocchi z kurkami
Dania na bazie gotowców to Twoja bajka? Postaw na nasz przepis na gnocchi z kurkami, które zachwyci Cię od pierwszego kęsa! Delikatne, ziemniaczane kluseczki łączą się tu ze śmietanowo-kurkowym sosem tworząc obłędny duet, którego dopełnieniem jest dodatek natki pietruszki. Całość zawiera moc składników odżywczych – w tym witaminę D, beta-karoten, cynk, selen czy witaminę C. Smacznego!

Kategorie


Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
1
|
opakowanie gnocchi
500 g
|
300 g
|
kurek
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
8
|
łyżek śmietany
200 g
|
4
|
łyżeczki natki pietruszki
20 g
|
3
|
łyżki parmezanu
30 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Gnocchi gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Kurki oczyszczamy, kroimy na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości).
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę na średniej mocy palnika.
Na patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy, mieszając co jakiś czas, przez około 3-4 minuty, aż cebula się zeszkli (stanie się przezroczysta).
Dodajemy posiekany czosnek i smażymy przez około 1 minutę, aż uwolni się jego aromat, uważając, aby go nie przypalić.
Na patelnię wrzucamy przygotowane kurki. Smażymy na średniej mocy palnika, często mieszając, przez około 5-7 minut, aż kurki puszczą wodę, a następnie cała woda odparuje, a grzyby zaczną się lekko rumienić.
Do grzybów wlewamy śmietanę. Całość doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Zmniejszamy moc palnika do małej.
Sos gotujemy na małej mocy palnika przez około 2-3 minuty, aż lekko zgęstnieje i stanie się aksamitny (jeżeli sos jest zbyt gęsty dodajemy odrobinę wody).
Do sosu dodajemy starty parmezan i mieszamy, aż się rozpuści i połączy z sosem.
Do gotowego sosu kurkowego na patelni dodajemy ugotowane gnocchi. Delikatnie mieszamy, aby kluseczki pokryły się sosem. Gotujemy jeszcze przez około 1 minutę, aby gnocchi się zagrzały.
Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.