![Gnocchi w kremowym sosie](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2023/06/25135547/pwit._flatlay_STYLE_Homey_cozy__GENRE_dinner__EMOTION_Nourishin_b86ad5cb-c605-40e4-9daf-11537462c4b3-1.jpg)
Gnocchi w kremowym sosie
Gnocchi, czyli kluseczki na bazie ziemniaków to jedno z najbardziej lubianych dań kuchni włoskiej. Jeżeli i Ty kochasz ich oryginalny smak, koniecznie wypróbuj nasz przepis na gnocchi w kremowym sosie. Ich sekret? Delikatny sos na bazie śmietankowego serka i szpinaku. Do tego kwaskowatego pomidorki, świeżo tarty parmezan, bazylia i gotowe! Czeka na Ciebie pyszny obiad, który zniknie z talerza w okamgnieniu. Smacznego!
![Gnocchi w kremowym sosie](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2023/06/25135525/gnoczi.png)
Kategorie
![Bez cukru](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezcukru.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
łyżeczka oliwy
5 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
100 g
|
szpinaku
|
5
|
łyżek serka śmietankowego
125 g
|
0,5
|
łyżeczki skórki z cytryny
1,5 g
|
10
|
sztuk pomidorków koktajlowych
200 g
|
1
|
opakowanie gnocchi
500 g
|
1
|
łyżka parmezanu
10 g
|
0,5
|
garści bazylii
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Gnocchi gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty czosnek i szpinak. Smażymy, aż ze szpinaku wyparuje woda.
Na patelnię dodajemy serek śmietankowy, skórkę z cytryny, przekrojone na pół pomidorki, sól i pieprz do smaku.
Smażymy do chwili, aż serek się rozpuści i wymiesza z innymi składnikami. Dodajemy gnocchi.
Gnocchi przekładamy na talerz, posypujemy startym parmezanem i bazylią.