Frittata z brokułami i fetą
Frittata – klasyczne danie kuchni włoskiej, przypominające omlet, to niezwykle sycący, wartościowy posiłek, który sprawdzi się zarówno jako śniadanie, jak i kolacja. Nasz wersja tej potrawy – frittata z brokułami i fetą to perfekcyjne połączenie delikatnych, pełnych witamin brokułów i słonego sera feta.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
3
|
sztuki jajek
168 g
|
0,2
|
sztuki sera feta
35 g
|
80 g
|
brokuła
|
2
|
sztuki ziemniaków
140 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
0,3
|
sztuki cebuli
20 g
|
1
|
szczypta sól
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki i cebulę kroimy na drobną kostkę. Brokuła dzielimy na małe różyczki. Podsmażamy do miękkości na rozgrzanym oleju (10-15 minut). Najlepiej wybrać taką patelnię, którą można włożyć do piekarnika. Doprawiamy solą.
Jajka rozbijamy i mieszamy. Ser kroimy w kostkę.
Jajka wlewamy na patelnie, układamy ser feta. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni z funkcją termoobieg na 8 minut lub do momentu ścięcia się jajek.
Gotowe danie kroimy na kawałki i przekładamy na talerz. Smacznego!